«Ραντεβού» για την προοπτική ανοίγματος των σχολείων, τουλάχιστον της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν σήμερα Νίκη Κεραμέως και λοιμωξιολόγοι, χωρίς να αναμένονται οριστικές αποφάσεις, εν αναμονή των επιδημιολογικών δεδομένων.
Μπορεί για σήμερα το απόγευμα να έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση της Νίκης Κεραμέως με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, προκειμένου να συζητηθεί η προοπτική ανοίγματος των σχολείων μετά τις 8 Ιανουαρίου, όμως, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν αυτές τις μέρες και αυτό γιατί λείπουν επιδημιολογικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα θα γίνει μια πρώτη συζήτηση, με δεδηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσουν, ει δυνατόν και όλες, οι εκπαιδευτικές βαθμίδεις από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει, αν δεν είναι εφικτό ένα συνολικό άνοιγμα, να εξεταστεί ένα άνοιγμα τουλάχιστον για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου πλέον τίθεται ζήτημα ισορροπίας για πολλά παιδιά, ιδίως των μικρότερων τάξεων, παρά το ότι τα προβλήματα που είχαν ανακύψει τις πρώτες μέρες εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης έχουν πλέον εκλείψει.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιφυλάξεις από μέλη της επιτροπής για την προοπτική αύξησης της κινητικότητας που μπορεί να παρατηρηθεί από την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων. Γι’ αυτό και τα μέλη της επιτροπής, σε συνεργασία με το υπουργείο, θέλουν να σταθμίσουν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ομολογουμένως αυξημένη κινητικότητα των εορταστικών ημερών, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν από εδώ και πέρα. Σε κάθε περίπτωση, η τελική εισήγηση θα πρέπει να αναμένεται με το καινούργιο έτος.
Από εκεί και πέρα, παρά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα σχολεία, στην κυβέρνηση παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής και συναγερμού, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων εξακολουθεί να παραμένει υψηλός και οιαδήποτε χαλάρωση που θα επιφέρει και χαλάρωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε νέα πίεση στο σύστημα Υγείας, τώρα που διαφαίνεται το φως στο τούνελ με την έναρξη των εμβολιασμών. Σημειωτέον, όλοι οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ο Ιανουάριος είναι, παραδοσιακά, επιδημιολογικά δύσκολος μήνας, γι’ αυτό και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει όσο το δυνατόν λιγότερα ρίσκα γίνεται.
Ομολογουμένως, αυτή η προσέγγιση είναι και η κρατούσα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να ρισκάρει μια αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος, με δυσάρεστες συνέπειες για το σύστημα Υγείας. Εξ ου και δεν θα πρέπει να αναμένεται ούτε οριζόντια, ούτε γενναία άρση των περιορισμών, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες του 2021, μέχρι να διαφανεί πού θα «κάτσει η μπίλια» και να ξεκινήσουν, παράλληλα, και οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό από τις 20 Ιανουαρίου και εντεύθεν.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: Reader