Ο τομέας της οικονομίας είναι το βασικότερο κριτήριο για την πρόθεση ψήφου όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της έρευνας της MARC για λογαριασμό του Alpha.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργός με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή που η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως η Ελλάδα πρέπει να πάει σε συζητήσεις με την Τουρκία με θέμα τα θαλάσσια σύνορα.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάσει και η άποψη για τη λειτουργία των εκκλησιών.
Μεγάλο προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς συγκεντρώνει το 52,7% τρων προτιμήσεων έναντι του 24% του προκατόχου του. Το 23,3% απαντά «κανένας».
Η πορεία της οικονομίας
Η οικονομία και η πορεία της είναι ο βασικός παράγοντας για την πρόθεση ψήφου. Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η διαχείριση της πανδημίας, ενώ οι ιδεολογία και οι πολιτικές θέσεις έρχονται μόλις τρίτες.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον χρόνο των επόμενων εκλογών, το 42,9% θεωρεί πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2023, το 25,6% μέσα στο 2021 και το 22% το 2022.
«Ναι» στις συνομιλίες με την Τουρκία
Ένας στους δύο ερωτηθέντες, το 47%, θεωρεί πως οι συνομιλίες της Ελλάδας με την Τουρκία θα πρέπει να έχουν μοναδικό θέμα τα θαλάσσια σύνορα. Επίσης σημαντικό είναι πως το 49,5% θεωρεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα.
Υπέρ των ανοικτών εκκλησιών
Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει με τις εκκλησίες και τη λειτουργία τους το 38,3% θεωρεί πως οι λειτουργίες θα πρέπει να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία πιστών, ποσοστό 33,5% πιστεύει πως οι ιεροί ναοί θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, ενώ το 26,1% θεωρεί πως οι εκκλησίες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές για όλους.
Το 47,2% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η ΕΕ διαχειρίστηκε σωστά τα εμβόλια. Το 17,8% απαντά πως η διαχείριση ήταν σωστή ενώ αντίθετα το 27,9% λέει πως ήταν λανθασμένες οι ενέργειες της ΕΕ.
Μόλις ένας στους δύο αισιόδοξος για το 2021
Το 51,7% δηλώνει αισιόδοξο εν όψει της νέας χρονιάς για τη χώρα μας τη στιγμή που το 44,7% δηλώνει απαισιόδοξο.