«Όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα Κουφοντίνα πιστεύουν ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να συναλλάσσεται με κατάδικους και στο μέλλον;», ήταν η απάντηση που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την διάρκεια του μπρίφινγκ στη βροχή ερωτημάτων που δέχτηκε, κλείνοντας για άλλη μια φορά με κατηγορηματικό τρόπο το «θέμα Κουφοντίνα». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του γραφείου Tύπου του Πρωθυπουργού σε απάντηση της ανάρτησης του κ. Αλέξη Tσίπρα στο facebook. Σε ότι αφορά το lockdown σημείωσε πως «θέλω να πιστεύω πως είμαστε στον τελευταίο μήνα λήψης σκληρών μέτρων».
Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, υπενθυμίζοντας την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ μετά τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κατεύθυνση αυτή, ενώ τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει το εν λόγω πιστοποιητικό να είναι «τεχνικά» ενιαίο.
Σε ότι αφορά το θέμα ανοίγματος του λιανεμπορίου και των σχολείων, η κ. Πελώνη, η οποία ανέλαβε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε αρκετές φορές πως τα μέτρα λαμβάνονται και αίρονται ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών στοιχείων.
«Από την πρώτη στιγμή προτάξαμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας γιατί νοιαζόμαστε για τον άνθρωπο δίπλα μας και γιατί χωρίς υγεία δεν υπάρχει ούτε παραγωγή ούτε κατανάλωση ούτε υπηρεσίες», τόνισε και απαρίθμησε τις ενέργειες που έγιναν για την ενίσχυση του ΕΣΥ:
- Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
- Αναβαθμίσαμε το ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
- Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από 565 σε 1.360.
- Ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος προσλαμβάνοντας κοντά στους 10.000 επικουρικούς υγειονομικούς, από τους οποίους οι 4.000 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, θα μονιμοποιηθούν».
Πρόσθεσε επίσης ότι «στο ίδιο αυτό διάστημα, η κυβέρνηση πήρε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που ήδη φτάνουν συνολικά τα 30 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020 και 5,9 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2021). Αφορούν ανάμεσα στα άλλα: Την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κάλυψη του ενοικίου (ενός μέρους αρχικά και του συνόλου τώρα) των πληττόμενων επιχειρήσεων, κάλυψη μέρους του ενοικίου πρώτης κατοικίας των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, καθώς και της φοιτητικής κατοικίας των παιδιών τους, παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας».
Ακόμη, όπως είπε: «Στο ίδιο αυτό το διάστημα, η κυβερνητική πολιτική πέτυχε άλματα στην ψηφιακή ανάπτυξη, την τηλε-εργασία και την τηλε-εκπαίδευση. Κατάφερε -όπως τονίζει ο πρωθυπουργός- να μετατρέψει την κρίση σε επιταχυντή προόδου: Στην ψηφιοποίηση του κράτους υπέρ του πολίτη. Στον προσανατολισμό της παραγωγικής δραστηριότητας στα ζητούμενα της συγκυρίας. Στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας. Στη γόνιμη συστράτευση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Ενισχύσαμε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας γεγονός που απεικονίζεται τόσο στα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο, όσο και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».