Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας ορίζονται οι κατηγορίες των εργαζομένων για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικό το τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, όταν επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι με Κοινή Υπουργική απόφαση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του συναρμόδιου υπουργείου θα καθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις για τους εργαζόμενους που θα αρνούνται να κάνουν τον περιοδικό ή προληπτικό έλεγχο με τεστ κορονοϊού.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο πολυνονομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, οι κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι υπόκεινται σε υποχρεωτικό έλεγχο για κορονοϊό είναι στους εξής κλάδους: λιανεμπόριο, επισιτισμός, τουρισμός, μεταποίηση και μεταφορές (αεροπορικές, χερσαίας και ακτοπλοϊκές), εκπαίδευση (διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) και δικαιοσύνη (δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι).
Αρμόδιοι για την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης είναι εργοδότες, οι κατά περίπτωση νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, αρμόδια όργανα των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και οι απασχολούμενοι.
Στην ίδια τροπολογία, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, γιατί ήρθε λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, προβλέπεται η καταβολή του δώρου Πάσχα σε όσους εργαζόμενους είναι σε αναστολή εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2021 έως 30 Απριλίου, με ποσό αντίστοιχο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Ενώ, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με την ίδια τροπολογία παρατείνονται αυτόματα για 2 χρόνια οι συμβάσεις μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων. Το μέτρο όπως είπε ο υπουργός αφορά περίπου 9.500 ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα.