Σκληρή κριτική στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, άσκησαν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξης Χαρίτσης.
Τόσο η κ. Αχτσιόγλου όσο και ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αποφάσισε για την πολιτική ανάπτυξη της χώρας, «χωρίς να έχει κάνει καμία διαβούλευση με κανέναν», ενώ υποστήριξαν ότι το εθνικό σχέδιο είναι μία ακόμη επιβεβαίωση ότι δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
«Παρά τις επικοινωνιακές πανηγυρικές δηλώσεις για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο προσέγγισης των χρηματοδοτικών πόρων, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθεί μέχρι σήμερα προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε:
«Τα εύηχα συνθήματα, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης, που είναι η ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, η διάλυση τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των εργασιακών σχέσεων, και η συρρίκνωση των μισθών».
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «έωλες τις εξαγγελίες για δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας» ενώ τόνισε ότι «η μέχρι σήμερα διαχείριση της κρίσης της πανδημίας και της οικονομίας οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την κοινωνία σε φτωχοποίηση».
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «κείμενο παράθεσης έργων που σχεδιάστηκε ερήμην της κοινωνίας, χωρίς αναπτυξιακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς στόχους».
Απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, που μίλησε για επενδυτικό κενό επί μια δεκαετία, ο κ. Χαρίτσης αντέταξε ότι η «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε την χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».
«Έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που δεν περιέχει τομεακές και κλαδικές στοχεύσεις, δεν αναφέρεται στο κοινωνικό κράτος, την καταπολέμηση της ανισότητας και της ανεργίας, δεν ασχολείται καν με τις περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες», τόνισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε:
«Προκρίνετε την χρηματοδότηση με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια, αποκλείοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δυναμικά στρώματα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να εγγυηθούν την μακροπρόθεσμη και αξιοπρεπή ανάπτυξη της χώρας».
Ακόμα, ο κ. Χαρίτσης μίλησε για «κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου της εργασίας» τονίζοντας ότι «την στιγμή που ήδη η χώρα μας μετρά 1.100.000 ανέργους, προβλέπετε την δημιουργία 180.000 μόλις θέσεων εργασίας σε ορίζοντα εξαετίας».
«Η δική μας πρόταση εκκινεί από το κατεπείγον του σήμερα και έχει το βλέμμα στην επόμενη μέρα της πανδημίας, με ένα πρόγραμμα κοινωνικής ανασυγκρότησης και οικονομικού μετασχηματισμού, που θέτει στο επίκεντρο την ισότητα, την δικαιοσύνη και την ασφάλεια. Είναι μια πρόταση που ενσωματώνει τις βασικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, μετά και την κρίση του κορονοϊού», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: