Μετά τη διάθεση των self tests σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, σειρά έχουν εργαζόμενοι σε χώρους εργασίας όπου είναι ευκολότερο να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη που έδωσε χθες βράδυ στην Μάρα Ζαχαρέα (Star) «εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Θα ξεκινήσουμε, όμως, πάλι με τους εργαζόμενους. Είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε περιστατικά μετάδοσης του ιού σε χώρους εργασίας».
Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι η σειρά θα εξαρτηθεί από την προτεραιοποίηση που θα υποδείξουν οι ειδικοί, ενώ γενικότερα εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος και απέφυγε να προσδιορίσει «περιοχές» της οικονομίας που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα, εκτός της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους μετά το Πάσχα. Όπως είπε δεν μπορεί να γίνει καμία, έστω και μεσοπρόθεσμη, πρόβλεψη τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον «γιατί ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές και έχουμε αναγκαστεί πολλές φορές να προσαρμόσουμε στη στρατηγική μας σε δεδομένα τα οποία εξελίσσονται διαρκώς. Αν έπρεπε να κάνω μία αναλογία, διότι έχουμε κατηγορηθεί και για αυτό, για πισωγυρίσματα, για αλλαγές πορείας, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο μέσο μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους».
Η υποχρεωτική χρήση των δωρεάν self tests τα οποία από σήμερα διατίθενται στα φαρμακεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς ανά δύο την εβδομάδα, θα είναι το «κλειδί» του ασφαλούς ανοίγματος κι άλλων κλάδων όπως ο τουρισμός, η εστίαση και ενδεχομένως η εκπαίδευση και ο αθλητισμός.
Ηδη είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο καθώς με τροπολογία ορίζονται οι κατηγορίες των εργαζομένων για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικό το τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους. Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι με Κοινή Υπουργική απόφαση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του συναρμόδιου κάθε φορά υπουργείου θα καθορίζονται οι διοικητικές κυρώσεις για τους εργαζόμενους που θα αρνούνται να προσέλθουν να κάνουν το τεστ.
Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας, οι κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι υπόκεινται σε υποχρεωτικό έλεγχο για κορονοϊό είναι στους εξής κλάδους: λιανεμπόριο, επισιτισμός, τουρισμός μεταποίηση και μεταφορές (αεροπορικές, χερσαίας και ακτοπλοϊκές) εκπαίδευση (διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) και δικαιοσύνη (δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι).