«Άνοιξε επιτέλους η πλατφόρμα για τους 30-39, έστω και για τα AstraZeneca για να ξεστοκάρουν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στον ΑΝΤ1. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε στη συνέχεια να «μαζέψει» τα περί «ξεστοκαρίσματος», λέγοντας ότι δεν υπονοεί πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο, ενώ υποστήριξε ότι το ποσοστό του εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό στην Ελλάδα, 8%.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας κάλυψε απόλυτα τον στενό του συνεργάτη και πρώην υπουργό Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος πρόσφατα έκανε λόγο για «εκκαθαρίσεις» στο Δημόσιο εάν γίνει ξανά κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να αποκρούσει την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά δεν υποστήριξε την καμπάνια του εμβολιασμού λέγοντας: «Πρώτος δεν εμβολιάστηκα; Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να το κάνουμε» (την υποστήριξη του εμβολιασμού). «Σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε συναίνεση στον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών. Είπε πρέπει να γίνει το lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας και σε όλη την πορεία δεν αμφισβητήσαμε τις αποφάσεις. Και σύσσωμη η αντιπολίτευση έδωσε τη μάχη να πειστεί ο κόσμος για τον εμβολιασμό. Τα δύο κρίσιμα ζητήματα ήταν αυτά, όμως τις αποφάσεις δεν τις παίρνει η αντιπολίτευση, αλλά η κυβέρνηση. Μπήκαμε στο lockdown με 200 διασωληνομένους, βγαίνουμε με 800 + 100 στα ράντζα. Αυτό που καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική, χωρίς έναν σχεδιασμό για σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με τις εστίες υπερμετάδοσης ανοιχτές καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown, όπως τα ΜΜΜ και οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι, οι κλειστές δομές, τα σχολεία που μας λέγανε ότι εκεί δεν κολλάει. Από την αρχή φωνάζαμε και κάναμε προτάσεις διαρκώς: τεστ, συνταγογράφηση στα τεστ για όποιον αισθάνεται άσχημα, στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους τεστ κάθε Δευτέρα και Παρασκευή. Πόσο θα κόστιζε όλο αυτό το πράγμα για να γίνει εγκαίρως και να υπάρχει μία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση; Δεν υπήρχε. Και άρα οι επιστήμονες κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για τη διασπορά του ιού. Είχαμε αφήσει διαγωνισμό έτοιμο για 800 λεωφορεία στην Αττική, τον οποίο ακυρώσανε με το που βγήκανε. Εικόνες συνωστισμού βλέπαμε στα μέσα μεταφοράς και μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι κολλάει. Άρα εδώ υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στο σχεδιασμό και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πανδημία συνολικά.
Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για στοχοποίηση των νέων και ότι διαδίδει πως είναι ανεύθυνοι, δεν σκέφτονται τους μεγαλύτερους και βγαίνουν έξω και μεταδίδουν τον ιό. «Να σας δώσω ένα παράδειγμα σήμερα για να σας αποδείξω πόσο άδικη είναι κυβέρνηση που έχει στοχοποιήσει του νέους ανθρώπους. Οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας 30-39. Ας σταματήσουμε να του στοχοποιούμε», είπε ο κ. Τσίπρας.
Για τα μέτρα κατά της πανδημίας υπογράμμισε ότι η λογική του ακορντεόν, που έχει εφαρμόσει όλη η Ευρώπη, απέτυχε παταγωδώς, ενώ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος. «Πρέπει να ανοίξουμε, δεν πάει άλλο, χωρίς όμως να δίνουμε την αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε με την πανδημία καθώς, όπως είπε, το ποσοστό του εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλό».