Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ μετά από μία σύντομη περίοδο "παγωμάρας" των εμπορικών τους σχέσεων, φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει μία στρατηγική επαναπροσέγγισης, κυρίως για να θέσουν εμπόδια απέναντι στην επέκταση της Κίνας. Η "ατασθαλεία" της Ε.Ε. με την Κίνα που ακούνει στο όνομα CAI έχει μπει στην κατάψυξη από την Τετάρτη και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα επαναφορά της. Αντιθέτως, διάφορες εμπορικές διαμάχες οι οποίες ταλαιπωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε. από το 2000 όχι μόνο βγήκαν από την κατάψυξη, αλλά επιταχύνεται και επίλυσή τους. Μάλιστα, η πολιτική σύγκλιση στο ζήτημα σταματήματος της επιρροής της Κίνας, φάνηκε και στην σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, την οποία προσυπογράφει η Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι και η οποία κάνει λόγο για " συγκράτηση χωρών, όπως η Κίνα, που υποστηρίζουν πολιτικές που διαστρεβλώνουν το εμπόριο."
Για να καταλάβουμε το επείγον των αλλαγών, την Πέμπτη το βράδυ αποφασίστηκε να επιλυθεί η μεγάλη διαμάχη για τις επιχορηγήσεις κατασκευής αεροσκαφών αλλά και το αντίστοιχο ζήτημα των δασμών για τις Airbus και Boeing. Η διαμάχη αυτή που είχε φτάσει μέχρι τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αφορά στην πραγματικότητα δασμούς οι οποίοι υπάρχουν πάνω από 16 χρόνια και υπολογίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Η εξέλιξη αυτή χαροποίησε μέχρι και τον παραδοσιακά απαισιόδοξο γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε όλες τις εμπορικές διαφορές μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.
Μειώνονται οι δασμοί για την μεταλλευτική βιομηχανία
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο επιλύθηκε την Πέμπτη, είναι η άρση των δασμών σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι οι δασμοί και η διαμάχη γύρω από αυτούς που υπάρχει από το 2018, μέχρι τέλος του έτους θα έχουν καταργηθεί. Η μεταλλευτική βιομηχανία της Ε.Ε. και κυρίως οι Γερμανοί εκπρόσωποί της, έχουν ήδη ζητήσει να υπάρξει κάποιου είδους προστασία, γιατί αναμένεται αθρόο κύμα εισαγωγών. Ο Ντομπρόβσκις, για να καθησυχάσει τα πνεύματα δήλωσε ότι θα επιδιώξει η Ένωση το μέγιστο που μπορεί, δηλαδή τριετή προστασία.
Δεν είναι, επίσης, τυχαίο ότι σήμερα Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ευρώπη αυξήθηκαν, από πέρσι τον Απρίλιο, 60% και αγγίζουν τα 10,1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν αρκετά λιγότερο (16,3%) για το ίδιο διάστημα αγγίζοντας τα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Φαίνεται Λοιπόν πηγαίνω συ για αρχή επιδιώκει να ισορροπήσει τις εξαγωγές προς την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, την αρχίζει να μειώνει την εμπορική της δραστηιότητα απέναντι στην Κίνα.
Στην ατζέντα και τα εμβόλια
Τα παραπάνω δεν είναι αδιάφορο ούτε όσον αφορά την πολιτική των εμβολίων. Οι δουλειές είναι δουλειές, όποια πολιτική διαφωνία κι αν εμφανιστεί. Δεν είναι συμπτωματική η ταυτόχρονη ανακοίνωση τις ειδήσεις του πιστοποιητικού εμβολιασμού από την Κομισιόν και η απόφαση για περιορισμούς στις εξαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την E.E. υλικών που χρειάζεται η γερμανική εταιρεία κατασκευής εμβολίων CureVac. Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία στιγμή που η εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων mRNA (π.χ. Pfizer/BioNTech, Moderna) έχει αρχίζει και ζορίζεται άσχημα, ενόψει και της παράδοσης 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων στην Ε.Ε. ως το 2023. Μία τέτοια κίνηση λοιπόν διευκολύνει τη διακομιδή απαραίτητων υλικών για τα εμβόλια mRNA και αναμένεται να αποσυμφορήσει το πρόβλημα. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση της εταιρείας CureVac είναι ότι δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση το εμβόλιο της από τον ΕΜΑ. Το συμπέρασμα είναι ότι η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ε.Ε. στον τομέα του εμπορίου αυξάνει την περιπλοκότητα των κινήσεων ως προς την πολιτική τους σκοπιμότητα. Αναμένουμε τις ανάλογες "απαντήσεις" από την Κϊνα, σίγουρα.