Λευκορωσία: Διπλωματικό «θρίλερ» με πτήση που πέταξε από την Αθήνα για το Βίλνιους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λευκορωσία: Διπλωματικό «θρίλερ» με πτήση που πέταξε από την Αθήνα για το Βίλνιους
Πτήση της Ryanair από Αθήνα στη Λευκορωσία
Η αναγκαστική προσγείωση έγινε για τη σύλληψη δημοσιογράφου, πολέμιου της κυβέρνησης Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Αναγκαστική προσεδάφιση στο Μινσκ της Λευκορωσίας πραγματοποίησε την Κυριακή πτήση της Rynair με αφετηρία την Αθήνα και προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας, μετά από εντολή των αρχών της χώρας της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης της χώρας και συνεργάτες της Σβετλάνα Τσικανούσκαγια, που συμμετείχε προ ημερών στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η αναγκαστική προσγείωση έγινε με στόχο τη σύλληψη δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς, πολέμιου της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Λευκορωσία.

Ο Προτασέβιτς ήταν ένας από τους στυλοβάτες των διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο το 2020.

Σύμφωνα με το Reuters, η πτήση είχε σχεδόν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, όταν άλλαξε κατεύθυνση και κινήθηκε στο Μινσκ, με την κυβέρνηση Λουκασένκο να επικαλείται πληροφορίες για επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες που υπήρχαν στο αεροσκάφος.

Λίγο μετά από την προσγείωση του αεροπλάνου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ο Προτάσεβιτς συνελήφθη από τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αρχές της Λευκορωσίας υποστηρίζουν ότι το Μπόινγκ της Ryanair άλλαξε πορεία έπειτα από προειδοποίηση για βόμβα. Το Nexta ανέφερε ότι οδηγήθηκε σε αναγκαστική προσγείωση λόγω ενός «διαπληκτισμού» που προκάλεσαν εν ώρα πτήσης οι Λευκορώσοι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας που επέβαιναν στο αεροπλάνο και έλεγαν ότι υπήρχε στην πτήση ένας εκρηκτικός μηχανισμός.

Το αεροδρόμιο του Μινσκ ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός για βόμβα αποδείχτηκε «λανθασμένος», μετά την έρευνα που διενεργήθηκε στο αεροπλάνο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Belta.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε ο ίδιος την εντολή να αναχαιτιστεί η πτήση από ένα καταδιωκτικό MiG-29, ανέφερε το γραφείο Τύπου της προεδρίας.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι υπηρεσίες ασφαλείας (KGB) της Λευκορωσίας έβαλαν τον Προτασέβιτς και τον ιδρυτή του Nexta, τον Στέπαν Πουτίλο, στον κατάλογο των «προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Η Λιθουανία ζητά άμεσα την απελευθέρωση του δημοσιογράφου

Άμεση ήταν η απάντηση της Λιθουανίας στις εξελίξεις, με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιτάνας Ναουσέντα, να ζητά άμεσα την απελευθέρωση του Προτασέβιτς από τη Λευκορωσία και την επιστροφή του στη Λιθουανία.

«Καλώ τους συμμάχους στο NATO και την ΕΕ να δράσουν άμεσα στην απειλή του δικαίου των διεθνών πτήσεων από το καθεστώς της Λευκορωσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, ανέφερε ο Ναουσέντα σε δήλωση του, προσθέτοντας πως θα θέσει το θέμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που γίνεται αύριο, Δευτέρα.

Αντιδράσεις από την ΕΕ

Ξεκάθαρες αιχμές προς την κυβέρνηση της Λευκορωσίας άφησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή το περιστατικό.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε πως «είναι τελείως απαράδεχτη» η κίνηση του Μινσκ και τόνισε πως όλοι οι επιβάτες πρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει με ανάρτησή του στο twitter ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο.

Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την ασφάλεια όλων των επιβατών και των αεροσκαφών. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αμέσως.»

«Χρειαζόμαστε μια άμεση εξήγηση από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την εκτροπή της πτήσης, που βρισκόταν εντός της ΕΕ, και τη φερόμενη σύλληψη ενός δημοσιογράφου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίγκελ Μπέργκερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider