Οι ΗΠΑ χτίζουν συμμαχίες ενάντια στην Κίνα - Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ χτίζουν συμμαχίες ενάντια στην Κίνα - Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες
Η Αμερικάνικη Γερουσία, ξεπερνώντας τις πολιτικές διαφορές, πέρασε τον πιο φιλόδοξο νόμο εδώ και δεκαετίες. Θα δωθούν 250 δισ. δολάρια σε ορίζοντα πενταετίας ώστε να αυξηθεί η τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ και να ανταγωνιστεί την Κίνα, κυρίως στην πράσινη τεχνολογία.

Ο Τζο Μπάιντεν πήρε το Air Force One και ήρθε στην Ευρώπη για να πείσει τους 6 από τους G7 (δηλαδή άπαντες εκτός Αγγλίας) ότι αξίζει να κινηθούν από κοινού «σαν μια γροθιά» ενάντια στην Κίνα. Αρχικά οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να διενεργήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε κινέζικες εφαρμογές και προϊόντα λογισμικού για να αποφασίσουν νέο κύμα κυρώσεων ενάντια στην Κίνα και επιθυμούν να στρέψουν την Ε.Ε. ώστε να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση στα θέματα των Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ, στην καταστολή του δημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ, στον οικονομικό εξαναγκασμό χωρών όπως η Αυστραλία και στην επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται έτοιμοι ακόμα να ακολουθήσουν τον Μπάιντεν σε αυτή την εκστρατεία και το ΗΒ δεν έχει αυτή τη στιγμή τις καλύτερες σχέσεις με την Ε.Ε. ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τα αμερικάνικα συμφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να επαναπροσεγγίσει την Κίνα, αλλά τουλάχιστον πολύ πιο δύσκολα θα συμφωνήσει σε μια κατά μέτωπο επιθετική στρατηγική στον τομέα του εμπορίου και της τεχνολογίας

Η κούρσα για την τεχνολογική υπεροχή

Η Κίνα έχει ήδη αποφασίσει τα επόμενα χρόνια ότι θέλει να κυριαρχήσει στην πράσινη ενέργεια, οπότε και επενδύει σε αυτό. Οι ΗΠΑ μόλις χθες ανακοίνωσαν ότι με ευρεία πλειοψηφία, πέρασε από τη Γερουσία μια συμφωνία που θα προωθήσει 250 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας ώστε να μην μείνει πίσω από την Κίνα. Το ποσό είναι το ίδιο με αυτό που ανακοίνωσε η Κίνα στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της φέτος τον Μάρτιο, που επικύρωσε το πενταετές πλάνο της.

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν ένα revival του Ψυχρού Πολέμου και αντίστοιχης κούρσας των εξοπλισμών, αυτή τη φορά με έναν ολόκληρο άξονα χωρών απέναντι. Το μεγάλο πρόβλημα είναι, αν μπορέσει η Δύση να δείξει ότι, με την ηγεμονία των ΗΠΑ, μπορεί να σταθεί η παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το σχέδιο δεν είναι απίθανό να υπάρξουν πολλοί μέσα στην Ε.Ε. που να θέλουν να παίξουν πιο αυτόνομο ρόλο, όπως η Γερμανία.

Ο ρόλος της Ρωσίας στις εξελίξεις

Ο Μπάιντεν εκτός από τη Σύνοδο Κορυφής των G7 στην Κορνουάλη, θα συμμετάσχει στη συνόδους κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Μετά από αυτόν τον μαραθώνιο συνεδριάσεων θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Γενεύη. Το γεγονός ότι πλέον όλη η προσοχή των ΗΠΑ έχει εστιάσει στην Κίνα, φαίνεται γιατί δεν γίνεται πλέον καμία αναφορά ή είδηση από το περιβάλλον του Προέδρου, στην επερχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν. Και μην ξεχνάμε ότι δεν έχει περάσει και τόσος πολύς καιρός από όταν τον αποκάλεσε «δολοφόνο» on camera ή όταν «ζέσταινε τις μηχανές» στα ουκρανικά σύνορα. Αυτό που περιμένουμε, είναι να γεφυρωθούν οι κακές σχέσεις με τη Ρωσία, για να μην έχει ο Μπάιντεν διμέτωπο αγώνα απέναντι σε Κίνα-Ρωσία.

Ο Πούτιν βέβαια, είναι άνθρωπος που δεν του αρέσει να μην είναι στο κέντρο της προσοχής. Έτσι, εκδόθηκε ανακοίνωση από πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, που υπερθεματίζουν πάνω σε μια δικαστική απόφαση που βγήκε την Τετάρτη με την οποία, η οργάνωση του Αλεξέι Ναβάλνι (του βασικού αντιπολιτευόμενου στον Πούτιν) κηρύσσεται παράνομη. Μια τέτοια εξέλιξη, δείχνει ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει σε κλίμα αυξημένης όξυνσης, με την κάθε πλευρά να τραβάει το σχοινί. Το ερώτημα είναι αν θα κοπεί πριν φτάσουμε σε κάποια συμφωνία ή αν -μετά την Κορνουάλη- θα γίνουν κινήσεις επαναπροσέγγισης σε ηπιότερους τόνους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider