Η δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των G7 ξεκίνησε με πρωινό, όπου εκεί ανέλαβε εκ μέρους της Ε.Ε. ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόνμ, να προειδοποιήσει αυστηρά τον Μπόρις Τζόνσον ότι για να μπορέσουν να έχουν οι δύο χώρες αξιόλογες διεθνείς συνομιλίες, θα πρέπει η Βρετανία να σεβαστεί την συμφωνία με την Ε.Ε. για το Brexit και να επιδιώξει άμεση λύση στο πρόβλημα της Β. Ιρλανδίας.
Μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί η απειλή κυρώσεων κατά της Βρετανίας σε περίπτωση επιμονής των Βρετανών σε μονομερείς ενέργειες, όπως είχε διατυπωθεί από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι η συμφωνία της Ε.Ε. με την Βρετανία για το Brexit "έχει δόντια".
Ο Τζόνσον θεωρεί -και όχι άδικα- ότι ο Μακρόν εκπροσωπεί τη "σκληρή γραμμή" της Ε.Ε. πάνω στο θέμα του Brexit, παρόλα αυτά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αγνοήσει την προειδοποίηση που έλαβε, καθώς διαφαίνεται ότι συμφωνούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες σε αυτήν. Παρόλα αυτά, ο Μακρόν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και το AFP, ανέφερε επίσης ότι δεν παραβλέπει ότι η Βρετανία και η Γαλλία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα.
Οι συζητήσεις του Τζόνσον συνεχίστηκαν με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ καθώς και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οπότε και αναμένουμε εξελίξεις στο θέμα της Β. Ιρλανδίας. Για την ώρα έχει καλέσει τους υπόλοιπους ηγέτες των G7 να δείξουν "πραγματισμό και συμβιβασμό" σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι για τη Βρετανία προέχει "η προστασία της συμφωνίας (ειρήνης) της Μεγάλης Παρασκευής" η οποία "είναι πρωταρχικής σημασίας".
Η Κίνα στο κοινό στόχαστρο των G7
Σήμερα, επίσης, αναμένονται οι αποφάσεις των G7 σε σχέση με το σχέδιο να ανταγωνιστεί την πρωτοβουλία "Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος" της Κίνας, ανακοινώνοντας ένα παγκόσμιο σχέδιο υποδομών με σκοπό να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Τζο Μπάιντεν πιέζει τους G7 να βρουν μια συνεκτική απάντηση στην αυξανόμενη αποφασιστικότητα του Προέδρου Σι Ζινπίνγκ μετά την θεαματική οικονομική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια.
Ως πρώτο βήμα, αναμένεται να υπάρξει κοινή δήλωση ενάντια στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για τους Ουιγούρους στην επαρχία Σινγιάνγκ και με αφορμή αυτή την κοινή κίνηση, αναμένεται να υπάρξουν εξειδικεύσεις που θα απαντούν στο σχέδιο το οποίο, παρεμπιπτόντως, περιλαμβάνει περισσότερες από 100 χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Κίνα για συνεργασία σε έργα υποδομών, όπως σιδηροδρόμους, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, τεχνολογικά πάρκα και άλλα.