Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σκοπεύει να συνεχίσει και να επιταχύνει την επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης χιλιάδων βρετανών και αφγανών πολιτών από το Αφγανιστάν σήμερα, βάσει σχεδίου που προβλέπει να μεταφερθούν αεροπορικώς εκτός χώρας ως και 6.000 άνθρωποι μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times.
Ο βρετανικός στρατός παρέτεινε την προθεσμία –που εξέπνεε αύριο Τρίτη– για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης που διεξάγει η RAF ως την Παρασκευή ή το Σάββατο, κατά το ρεπορτάζ των Times.
Το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο ανακοίνωσε χθες ότι από την 31η Αυγούστου μέχρι χθες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν 5.725 άνθρωποι.
Επρόκειτο για μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας, βρετανούς πολίτες, πολίτες δυτικών και συμμαχικών κρατών, καθώς και Αφγανούς που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις ή τη βρετανική κυβέρνηση και δικαιούνται να ενταχθούν σε ειδικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
Οι Ταλιμπάν δεν θα δεχθούν παράταση
Οι Ταλιμπάν δεν θα δεχθούν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δήλωσαν δύο πηγές του ισλαμιστικού κινήματος στο Reuters.
Ωστόσο διευκρίνισαν ότι καμία δυτική κυβέρνηση ή αξιωματούχος δεν έχει προσεγγίσει τους ταλιμπάν σχετικά με ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας.
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ την περασμένη Κυριακή, προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες Αφγανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο τη χώρα και χάος στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης υπό τον συντονισμό του στρατού των ΗΠΑ.
Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη
Ο Μπόρις Τζόνσον συγκάλεσε σύνοδο κορυφής της G7, που χθες διευκρίνισε ότι θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη. Θα συζητηθούν η «ασφαλής εκκένωση» ξένων και αφγανών πολιτών, η «αποτροπή ανθρωπιστικής κρίσης» και τρόποι να προσφερθεί «υποστήριξη στον αφγανικό λαό», διευκρίνισε μέσω Twitter ο κ. Τζόνσον. Ήδη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου συνεδρίασαν την Πέμπτη και απαίτησαν οι Ταλιμπάν να εγγυηθούν «την ασφάλεια» των ξένων και των αφγανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ υπογράμμισαν την «ανάγκη» τα μέρη στο Αφγανιστάν «να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, χιλιάδες άνθρωποι συνέχιζαν χθες να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα με κάθε τρόπο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης των κρατών της Δύσης διεξάγονταν υπό δύσκολες συνθήκες. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Βρετανία, κατά πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τζόνσον, θα πιέσει αύριο στην G7 να επιβληθούν νέες κυρώσεις στους Ταλιμπάν.
Πάντως θεωρείται απίθανη η άμεση υιοθέτηση κυρώσεων από την G7, την οποία συγκροτούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία.
Στήριξη από ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ηγέτες της G7 θα μπορούσαν να επεξεργαστούν μία κοινή προσέγγιση απέναντι στους Ταλιμπάν, ενώ ο ίδιος έχει ήδη διεξαγάγει διμερείς συζητήσεις με τον Τζόνσον, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συζητούν το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας που έληγε την 31η Αυγούστου για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, αλλά ελπίζει ότι αυτό δεν θα καταστεί αναγκαίο.
Ο ίδιος είπε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει μία παράταση, αν αυτό της ζητηθεί από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη G7, αλλά συνεργάζεται στενά με αυτές τις χώρες, αλλά και άλλες, για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών τους.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες ότι διέταξαν επιβατικά αεροσκάφη, προκειμένου να βοηθήσουν στην μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν.
Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο ίδιος και ο υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συνεργαστούν με άλλες χώρες για να καθορίσουν «σκληρούς όρους» για οποιαδήποτε συνεργασία ή αναγνώριση των Ταλιμπάν ανάλογα με τη μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και γενικότερα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ