Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Άνγκελα Μέρκελ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πρώτο debate ενόψει των γερμανικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, από τις οποίες θυμίζουμε ότι περιμένει πολλά και η Ελλάδα. Παρ' όλο που το κεντρικό ζήτημα φάνηκε να είναι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, ένα θέμα στο οποίο κερδίζουν πολλούς πόντους οι Πράσινοι της Αναλένα Μπέρμποκ, εντούτοις στη συνολική παρουσία νικητής βγήκε ο Όλαφ Σολτς του SPD. Υπήρξαν πολλά σημεία συμφωνίας, ωστόσο, όπως το Αφγανιστάν και η πανδημία του κορονοϊού.
O Άρμιν Λάσετ, ο άνθρωπος που ηγείται της συμμαχίας CDU / CSU, δεν κατάφερε να κλέψει πόντους και να γεφυρώσει τη δημοσκοπική διαφορά από τον Όλαφ Σόλτς. Αντίθετα, υπήρξαν στιγμές που ξεπέρασε τα όρια κάτι που αναμένεται να του κοστίσει. Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι πάντα ένιωθε ότι πάει «κόντρα στον άνεμο» και πως τώρα είναι μια περίοδος που έχει αντίθετους ανέμους για όλη την κοινωνία. Πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες στιγμές χρειαζόμαστε σταθερότητα, αξιοπιστία» και πως «αυτή είναι η προσφορά της συμμαχίας CDU-CSU. Σταθερότητα και αξιοπιστία σε δύσκολους καιρούς», τονίζοντας τον ρόλο της συμμαχίας του ως «εσωτερική πυξίδα» των Γερμανών.
Το ζήτημα των συμμαχιών ανέβασε τους τόνους
Η πιο έντονη στιγμή στo debate ήταν όταν ζητήθηκε από τους υποψήφιους να περιγράψουν τους συνασπισμούς που θα μπορούσαν να προκύψουν μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης που να αποτελείται από το SPD, τους Πράσινους και το Die Linke, το οποίο ανήκει στη ριζοσπαστική Αριστερά.
Εκεί, ο Λάσετ ανέβασε τους τόνους προκαλώντας τον Σολτς και φτάνοντας στο όριο της απρέπειας, του ζήτησε να αποκλείσει ρητά τον οποιονδήποτε συνασπισμό με το Die Linke γιατί ως κόμμα αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ και ψήφισε κατά της πρόσφατης αποστολής για τη διάσωση χιλιάδων πολιτών και συνεργατών της Γερμανίας από το Αφγανιστάν. Τη στιγμή που ο Σολτς είπε πως δεν θα συμμαχήσει με κανένα κόμμα που δεν είναι με σαφήνεια υπέρ της παραμονής της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, ο Λάσετ εξερράγη και αναρωτήθηκε «Μιλάτε σοβαρά, κύριε Σολτς;» συμπληρώνοντας πως «δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο δύσκολο για εσάς να πείτε ότι δεν θα κάνετε συνασπισμό με αυτό το κόμμα».
Ο Σολτς στάθηκε ψύχραιμος και μίλησε για καθαρές αρχές τις οποίες οι άλλοι πρέπει να ακολουθήσουν αλλιώς θα έχουν πρόβλημα. Η Μπέρμποκ συμπλήρωσε τον Σολτς λέγοντας ότι η Γερμανία έχει δύο επιλογές: ή να κατευθυνθεί προς τη συνηθισμένη πολιτική των SPD - CDU ή να δώσει την ευκαιρία απέναντι σε μια πραγματικά φρέσκια πρόταση πολιτικής για ένα καλύτερο μέλλον.
Η κόντρα για την κλιματική αλλαγή έδωσε πόντους σε Σολτς - Μπέρμποκ
Ο Σολτς είπε ότι θα δείξει σεβασμό προς την κοινωνία, με καλύτερους μισθούς, υψηλότερο κατώτατο μισθό και σταθερές συντάξεις και μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στο φορολογικό ζήτημα, επίσης εμφανίστηκαν υψηλές διαφωνίες. Ο Σολτς και η Μπέρμποκ στάθηκαν υπέρμαχοι του αιτήματος για υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος για τους υψηλόμισθους και ο Λάσετ, ο οποίος είναι ο πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, απέκλεισε τις φορολογικές αυξήσεις. Δήλωσε πως «θα ήταν εντελώς ανόητο να αυξηθούν οι φόροι την ώρα που η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη».
Όσον αφορά το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, στο οποίο αφιερώθηκε η περισσότερη ώρα του debate, η Αναλένα Μπέρμποκ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει πλήρως τις απόψεις των Πράσινων, για αύξηση των ΑΠΕ και μείωση του άνθρακα, αλλά και επιπλέον φορολογία στις επιχειρήσεις για να μειωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στο σημείο αυτό δέχθηκε και μια έντονη επίθεση από τον Λάσετ, ο οποίος είπε ότι το κόμμα της Μπέρμποκ βάζει σε κίνδυνο τη γερμανική ανταγωνιστικότητα επιβαρύνοντας τη βιομηχανία με περισσότερους περιορισμούς και κανονισμούς. «Βάζεις αλυσίδες στα πόδια της βιομηχανίας και μετά της λες να τρέξει πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά στην Μπέρμποκ.
Ο Σολτς τελικά εκφράζει αρτιότερα την πολιτική της Μέρκελ
Ο Σολτς στο debate και σε όλες τις πρόσφατες εμφανίσεις του, είναι χαρακτηριστικά τεχνοκρατικός, έχοντας «αντιγράψει» τον τρόπο πολιτικής της Μέρκελ σε πολύ πιο άρτιο βαθμό από τον «εστεμμένο» διάδοχο του CDU, Λάσετ. Το πιο σημαντικό παράδειγμα αυτής της έκφρασης είναι η κατακλείδα του Σολτς στο debate ότι η Γερμανία «είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη», συμπληρώνοντας ότι «το ερώτημα πώς θα αναπτυχθεί η Ευρώπη θα εξαρτηθεί από το ερώτημα πώς θα αναπτυχθεί η Γερμανία. Θα φροντίσω να είναι μια καλή ανάπτυξη αυτή», είπε.