Ανασχηματισμό των «ανοικτών μετώπων», χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η μεγάλη έκπληξη είναι ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ αυξάνονται οι δόσεις «ΝΔ» στην κυβέρνηση.
«Ο ανασχηματισμός είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός. Αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής αποτελούν οι αλλαγές στα υπουργεία υγείας, Προστασίας του Πολίτη και στην Πολιτική Προστασία που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Έρχεται, λοιπόν, να δώσει νέα πνοή και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Υψηλό ρίσκο αποτελούν οι αλλαγές στο Προστασίας του Πολίτη, καθώς στη θέση του πλέον μπαρουτοκαπνισμένου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, έρχεται ένας έμπειρος πολιτικά, αλλά χωρίς γνώση του αντικειμένου στέλεχος, ο Τάκης θεοδωρικάκος. Υπό την έννοια αυτή, η τοποθέτηση σε ένα ιδιαίτερο υπουργείο ενέχει έναν βαθμό ρίσκου, καθώς το υπουργείο ΠροΠο έχει μια τεράστια γκάμα δράσεων που αφορούν την καθημερινότητα: απ' την αστυνόμευση στις γειτονιές, μέχρι την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, τις πιέσεις στο μεταναστευτικό. Ερωτηματικό επίσης αποτελεί η συνεργασία Θεοδωρικάκου - Αποστολάκη, καθώς στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας το δίδυμο Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς είχε κοινό κώδικα.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν, εξάλλου, ότι η επιστροφή του κ. Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Τα πολιτικά χαρακτηριστικά του νέου υπουργού σε συνδυασμό με την διάρθρωση και τη δομή του υπουργείου δημιουργούν την ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί το υπουργείο στο κρίσιμο και πολύπλευρο ρόλο του, τονίζουν.
Έκπληξη αποτελεί η είσοδος του κ. Αποστολάκη στην κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι διετέλεσε υπουργός προηγούμενης κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019 και υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Επίσης πολύ σημαντικές ήταν οι αλλαγές στο υπουργείο Υγείας με την τοποθέτηση του Θανάση Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα, η οποία γνωρίζει άριστα τον χώρο. Από κυβερνητικής πλευράς τονίζεται ότι ο κ. Πλεύρης γνωρίζει όσο λίγοι πολιτικοί τον τομέα της υγείας. «Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, οι συνολικές παρεμβάσεις του αλλά και η επαγγελματική του εμπειρία επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή και αποτελούν εχέγγυα για τη δυνατότητα του να ανταποκριθεί με επιτυχία στο νέο κύκλο προκλήσεων που ανοίγονται για τον τομέα της υγείας. Σημαντική είναι η προσθήκη της κας Ασημίνας Γκάγκα προέδρου του ΚΕΣΥ γιατρού που βρέθηκε αυτά τα 2 χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας» .
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο ανασχηματισμός συνολικά δεν προκαλεί ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων.
«Οι αλλαγές αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία. Για αυτό και ο βασικός κορμός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει. Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές για τις αλλαγές ή για επικοινωνιακούς λόγους. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ότι οι κινήσεις του στον τομέα αυτό είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του», τονίζεται αρμοδίως, για να αιτιολογηθούν οι περιορισμένες τελικά αλλαγές σε πολλά υπουργεία (Παιδείας, Εργασίας, Οικονομικών).
Σε ό, τι αφορά την εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών αυτές «καλύφθηκαν» από τις τοποθετήσεις των Σίμου Κεδίκογλου (Εύβοια), Μ. Παπαδόπουλου (Δυτ. Μακεδονία) και Ανδρέα Κατσανιώτη (ΑχαWiα), ενώ με την αποχώρηση του εμβληματικού Μ. Χρυσοχοϊδη, αποδυναμώνεται το «άνοιγμα» στην κεντροαριστερά και αυξάνονται οι «δόσεις ΝΔ» στο κυβερνητικό σχήμα.
Θύμα καραμπόλας τέλος θεωρείται η αποχώρηση του Χάρη Θεοχάρη από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ επιβράβευση της συνολικής προσπάθειας τα χρόνια της πανδημίας, η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού.