Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις τιμές του φυσικού αερίου να σπάνε το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ, περιμένοντας ανταλλάγματα προς τη Μόσχα.
Χθες, που ο βασικός δείκτης φυσικού αερίου της ΕΕ έφτασε να ενισχύεται έως και 40% μέσα σε λίγα λεπτά, ο Πούτιν ανέφερε πως η χώρα του θα μπορούσε να εξάγει ποσότητες ρεκόρ στην Ευρώπη για τον φετινό χειμώνα.
Στο επίκεντρο ο Nord Stream 2
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, ανέφερε πως μια γρήγορη λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα ήταν η χρησιμοποίηση του αγωγού Nord Stream 2. Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, αλλά η χρήση του παραμένει «μπλεγμένη» μεταξύ των γεωπολιτικών εξελίξεων και εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι χαμηλότερες του αναμενομένου παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία αποτελούν ένα σημαντικό λόγο για την ενεργειακή κρίση που βιώνουν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν αντέκρουσε αυτές τις απόψεις και ισχυρίστηκε ότι η Gazprom, η «ναυαρχίδα» της ρωσικής ενέργειας τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Η Gazprom ανακοίνωσε πως οι εξαγωγές αερίου στην ΕΕ ήταν σε ιστορικά υψηλό για το 9μηνο του 2021, πέφτοντας σημαντικά για τον Σεπτέμβριο, την ώρα που ξεκίνησε η μεγάλη ενεργειακής χρήση στην Ευρώπη. Η εταιρεία και η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζουν πως η μείωση στη διάθεση αερίου τον Σεπτέμβριο οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης αερίου στη Ρωσία και πως ήταν παροδική, με τις Βρυξέλλες να τονίζουν πως η μείωση του Σεπτεμβρίου ήταν ηθελημένη πως η Μόσχα χρησιμοποιεί τις ενεργειακές εξαγωγές ως διαπραγματευτικό χαρτί προς την ΕΕ.
Ο Πούτιν υπογράμμισε χθες πως παρ' ό,τι η Ρωσία θα ξεπεράσει, τη συμφωνημένη με την ΕΕ, ποσότητα φυσικού αερίου που εξάγεται μέσω Ουκρανίας για φέτος, «είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε τον Noerd Stream 2, που είναι οικονομικότερος και περισσότερο φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Όπως είπε ο ίδιος, η εξαγωγή αερίου μέσω της Ουκρανίας «είναι οικονομικά ασύμφορη για την Gazprom, επειδή είναι περισσότερο κοστοβόρα. Θα πρέπει να στραφούμε σε άλλους αγωγούς».