Το Ιράν θα επιστρέψει στις διεθνείς συζητήσεις για την πορεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης τον Νοέμβριο, δήλωσε ο επικεφαλής της χώρας της Μέσης Ανατολής για τις συζητήσεις, όπως ανακοίνωσε ο Ιρανός υφυπουργός αρμόδιος για τον φάκελο Αλί Μπαγερί, μετά από μια συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Ενρίκε Μόρα.
«Είχα μια σοβαρή και εποικοδομητική συνομιλία με τον Ενρίκε Μόρα για τα ουσιώδη στοιχεία μιας επιτυχούς διαπραγμάτευσης. Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter.
«Δεν υπάρχει τίποτα να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή» από την πλευρά μας, τόνισε μια ευρωπαϊκή πηγή μετά τη συνάντηση.
Η ΕΕ προτρέπει τους Ιρανούς να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στη Βιέννη για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας JCPOA του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι συνομιλίες στη Βιέννη ανεστάλησαν τον Ιούνιο μετά την εκλογή του νέου Ιρανού προέδρου.
«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν στη Βιέννη», επιμένουν οι Ευρωπαίοι.
Οι Ιρανοί είχαν ζητήσει να συναντήσουν τον Μόρα για να «συζητήσουν θέματα που παρέμεναν άλυτα» μετά τις συνομιλίες τους με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή στις 14 Οκτωβρίου στην Τεχεράνη.
«Θέλουν διευκρινίσεις για το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι (στη Βιέννη) και διμερείς επαφές με ορισμένες από τις υπογράφουσες χώρες», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, συντονιστής των διαπραγματεύσεων για την συμφωνία του 2015 με το Ιράν, πριν ορίσει ημερομηνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, πρέπει να διαβουλευθεί με τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη και τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στην JCPOA, μετά την καταγγελία της συμφωνίας το 2018 από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ως εκ τούτου, οι ιρανικές ανακοινώσεις κρίθηκαν «πρόωρες» για αυτόν τον λόγο.
Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ιράν αφενός και των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας από την άλλη, πρόσφερε στην Τεχεράνη την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία με αντάλλαγμα δραστική μείωση του πυρηνικού της πρόγραμμα, που υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών ο κορυφαίος Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν, Ρομπ Μάλεϊ, προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες για την συνέχιση της συμμόρφωσης προς την συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκονται τώρα σε «κρίσιμη φάση», λέγοντας ότι οι λόγοι της Τεχεράνης για να μην επαναληφθούν οι συνομιλίες, εξαντλούνται.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ