Το Νομοσχέδιο «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης» θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Το Νομοσχέδιο αφορά στην αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και προβλέπει την εφαρμογή άμεσων μέτρων με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Βασικά σημεία του Νομοσχεδίου:
• Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα
• Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε όλους τους ιδιώτες παρόχους. Οι συνάψεις συμβάσεων και τα ποσά αποζημιώσεων θα καθορίζονται βάσει αυτών των κριτηρίων.
• Real time ελεγχος στις υπηρεσίες.
• Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων και ενίσχυση των κεντρικών διαγωνισμών.
• Εντατικοποίηση ελέγχων όσον αφορά τη συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
• Αναθεώρηση κανόνων θετικής λίστας και κλειστών προϋπολογισμών της κατηγορίας φαρμάκων.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε πρόσφατα στο θέμα, στο πλαίσιο του συνεδρίου Healthworld, που διοργάνωσε το Ελληνο – Αμερικανικό Επιμελητήριο:
«Ο ΕΟΠΠΥ υπάρχει για τους ασφαλισμένους και όχι για τους παρόχους», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «η δουλειά του ΕΟΠΥΥ είναι να λειτουργήσει ως ένας ασφαλιστικός οργανισμός που διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα των ασφαλισμένων του». Καλύτερη αξιοποίηση αυτών των χρημάτων σημαίνει ότι θα επιδιώξουμε να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στις παρεχόμενες υπηρεσίες, είπε και πρόσθεσε πως οι πάροχοι «θα αποζημιώνονται, βάσει των ποιοτικών δεικτών της υπηρεσίας την οποία θα προσφέρουν».
Στην πραγματικότητα θα επιβραβεύονται οι πάροχοι που παρέχουν ποιοτική υπηρεσία, τόνισε, εξηγώντας πως θα υπάρχουν ποιοτικοί δείκτες «που απλά σημαίνει ότι θα γνωρίζουμε την υπηρεσία που ζητάμε και θα την πληρώνουμε στην πραγματική της αξία. Οι ποιοτικοί δείκτες θα οδηγήσουν παρόχους που δεν τους τηρούν να βγουν από τον ΕΟΠΠΥ και άλλους να παραμείνουν στον οργανισμό και να αμείβονται για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν», τόνισε.
Ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο που θα γίνεται στον ΕΟΠΠΥ, ώστε να ελεγχθεί η δαπάνη, θα μεταφερθεί σιγά-σιγά και στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να δούμε ποια είναι η πραγματική δαπάνη και εκεί, επισήμανε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως «έτσι θα δούμε που υπάρχει σπατάλη, προκειμένου να μπορέσουμε να την ελέγξουμε».
Είναι πρόβλημα να υπάρχει ένα clawback στο φάρμακο, το οποίο υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα, είπε ο ίδιος και ανέφερε: «Θα μειώσουμε το clawback, αυτό είναι δέσμευση και για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει δεσμεύσεις έως το 2025 που ξεκινάνε από 50 εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής, εάν δεν πετύχει την αντίστοιχη μείωση και φτάνουν στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Τα μέτρα για τη φαρμακευτική δαπάνη θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, όπως είπε υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως η βάση των μέτρων αυτών θα είναι έλεγχος κατανάλωσης κάτι που σχετίζεται με την συνταγογράφηση από τους γιατρούς, αλλά και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες ώστε να παίρνει το κράτος τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις, που για κάθε εταιρεία μπορούν να προϋπολογιστούν και τμήμα που θα ασχοληθεί με το τι φάρμακα και ποια φάρμακα χρειάζεται να αποζημιώνονται.
«Δεν θα είμαστε δογματικοί, θα υπάρξουν και φάρμακα που θα πρέπει να μεταφερθούνε από τη λίστα αποζημίωσης στην λίστα μη αποζημίωσης. Θέλουμε να αποζημιώνουμε τα φάρμακα των πολιτών που θα είναι πραγματικά χρήσιμα για την υγεία τους. Με όλα αυτά, τα ρεαλιστικά μέτρα αποσκοπούμε να φτάσουμε στο σημείο της μείωσης που θα μας δείξει ποία είναι η ανάγκη για τη φαρμακευτική δαπάνη» είπε χαρακτηριστικά.