Ένα από τα βασικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Γερμανική κυβέρνηση είναι η διαφωνία στο εσωτερικό της για τις επενδύσεις και τον δανεισμό. Χοντρικά, οι Πράσινοι και το SPD είναι περισσότερο υπέρμαχοι των μεγάλων επενδύσεων και της αύξησης του δανεισμού, καθώς θεωρούν ότι οι κρατικές επενδύσεις επιστρέφουν σε αύξηση του ΑΕΠ, ενώ το FDP με τον Κρίστιαν Λίντνερ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.
Το πώς σκέφτεται ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, το παρουσίασε πολύ άμεσα, μόλις χθες, στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρούνο Λε Μερ, στο Παρίσι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρώτα απ’ όλα «χτύπησε το καμπανάκι» για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και το πρώτο πράγμα που ζήτησε είναι νομισματική σταθερότητα.
«Ο κίνδυνος είναι πραγματικός και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνδυάσουμε τη νομισματική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και, από την άλλη πλευρά, περισσότερες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών προς φιλικές προς το κλίμα εναλλακτικές λύσεις», είπε ο Λίντνερ περιγράφοντας με «δικά του λόγια» την κυβερνητική συμφωνία στη Γερμανία. «Αυτό δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά είναι εφικτό», συμπλήρωσε.
Γαλλία και Γερμανία θα συναποφασίσουν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Μακρόν και Σολτς είναι αυτοί που θα συναποφασίσουν το ποιοι θα είναι οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ε.Ε. στη μεταπανδημική εποχή. Αφήνοντας πίσω τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φαίνεται ότι δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη ως αντι-Μέρκελ διάδοχος, οι δύο μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε. πρέπει να τα βρουν για να υπάρξει σχέδιο κοινής αποδοχής. Κι όπως καταλαβαίνετε, αν είναι μία φορά δύσκολο κάτι τέτοιο να γίνει σε επίπεδο Γερμανίας μόνο, μέσα στην Ε.Ε. είναι γρίφος για δύσκολους λύτες.
Η Γερμανία παραδοσιακά τονίζει την ανάγκη για αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με σκοπό την εξυγίανση των οικονομικών, ενώ η Γαλλία δίνει έμφαση σε πολιτικές που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη. Αυτή η συζήτηση βέβαια δεν θα γίνει ανεμπόδιστα. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2022 προς τα πάνω, από κάτω από 2% σε 2,2%. Ωστόσο, το γεγονός ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, περιπλέκει την εικόνα. Η παρουσία υψηλότερου πληθωρισμού σε μεμονωμένες χώρες απλώς κάνει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της λιγότερο σαφείς και δυσκολεύει τη συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το τέλος του 2022 τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων που έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας έως το 2023.
Ο κοινοτικός δρόμος για την κυβέρνηση
Ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Κρίστιαν Λίντνερ έχουν ένα κοινό αυτή τη στιγμή: θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική για να καθορίσουν πράγματα στο εσωτερικό των χωρών τους και να ενισχύσουν την κυβερνητική τους θέση. Ο μεν Μακρόν θέλει να χρησιμοποιήσει την εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία, για να «δείξει έργο» και να κάνει προεκλογικό αγώνα, ελπίζοντας να κρατηθεί στην πρώτη θέση. Ο Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να παγιώσει στην Ε.Ε. ένα σκεπτικό για τα δημόσια οικονομικά όσο πιο κοντά γίνεται στο δικό του για να μπορέσει να το περάσει ως φυσική συνέχεια και στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγείται ο τρόπος που τοποθετήθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, στη συνάντηση με τον Λίντνερ. Ο Λε Μερ είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία παρανόηση» ότι η Γαλλία θέλει υγιή δημόσια οικονομικά, αλλά ότι η πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη πρέπει να είναι οι επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Συνεχίζοντας την πρότασή του, είπε ότι οι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ενιαία πολιτική ως προς τη συγκράτηση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών από τον δανεισμό των πακέτων ανάκαμψης και ότι θα πρέπει το κάθε κράτος-μέλος να έχει τη δυνατότητα να πράξει ανάλογα το σημείο εκκίνησης της οικονομίας του.
Η κοινή στρατηγική είναι μονόδρομος
Ο Κρίστιαν Λίντνερ ακούγοντας τον Λε Μερ απάντησε ότι συμφωνεί πως οι δύο χώρες διαφωνούν, αλλά θα βρεθεί το απαραίτητο πεδίο συναίνεσης. «Ειλικρινά, Γαλλία και Γερμανία, δεν μοιραζόμαστε πάντα τις ίδιες ιδέες στην αρχή της διαδικασίας, αλλά ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της σχέσης μας καθορίζεται από την ικανότητα να βρίσκουμε συναίνεση στο τέλος».
Ο Λε Μερ, δηλώνοντας τους στόχους της κυβέρνησης Μακρόν και επιβεβαιώνοντας ότι οι κινήσεις του Γάλλου Προέδρου έχουν κυρίως στόχο το εκλογικό του κοινό, επισήμανε ότι η προτεραιότητα για Γαλλία και Γερμανία είναι να καθοριστούν κοινοί πολιτικοί στόχοι.
«Δεν βιαζόμαστε και αν χρειαστεί να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να ανοίξουμε τον δρόμο για συμβιβασμό, θα αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να ανοίξουμε το δρόμο για συμβιβασμό», είπε ο Λεμέρ.
Όμως ο χρόνος αυτός δεν είναι απεριόριστος και σίγουρα Γαλλία και Γερμανία θα βιαστούν. Αφενός γιατί το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν μπορεί να αποφασιστεί μόνο σε επίπεδο κορυφής. Αφετέρου γιατί η Ε.Ε. πρέπει να έχει αποκτήσει μια στρατηγική για το ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πριν λήξει η «προεκλογική» γαλλική προεδρία της Ε.Ε., που θα συμβεί στο τέλος του Ιουνίου του επόμενου έτους, αν όντως ο Μακρόν και ο Λίντνερ θέλουν να παραγάγουν αποτελέσματα στο εσωτερικό των χωρών τους.