Σε ευθυγράμμιση οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις - Τι είπαν Μητσοτάκης Petkov για IGB, Αλεξανδρούπολη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε ευθυγράμμιση οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις - Τι είπαν Μητσοτάκης Petkov για IGB, Αλεξανδρούπολη
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με το νέο Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov στην Σόφια. Επί τάπητος ενεργειακά, αγωγοί, ρεύμα, μεταναστευτικό και πανδημία.

Οι διεθνείς θέσεις των δύο χωρών και οι διμερείς σχέσεις κυριάρχησαν στις συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην γείτονα. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κύριλ Πέτκοφ και με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεβ.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα, ενδεικτικό των στενών σχέσεων συνεργασίας των δύο χωρών. Εξετάσθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, καθώς και της συνεργασίας στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας και φύλαξης των συνόρων.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν οι προοπτικές ολοκλήρωσης του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB και η σιδηροδρομική και οδική διασύνδεση των δύο χωρών.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον αυτές εκπληρώνουν τους όρους και τα κριτήρια της ένταξης, και τόνισαν τη διάθεση να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι μόνο γείτονες, είναι σύμμαχοι, εταίροι, οικονομικοί συνεργάτες, δύο κράτη που σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό και οι συζητήσεις υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικές, προσέθεσε.

Ενέργεια

Ειδικότερα, τους δύο ηγέτες απασχόλησε η πορεία κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, του IGB, που όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ξεπέρασε τις δυσκολίες και περνά πια στο τελευταίο στάδιο. Υπήρξε συμφωνία οι δύο πλευρές να βοηθήσουν ώστε ο αγωγός αυτός, που είναι τόσο σημαντικός και για την Ελλάδα και για την Βουλγαρία, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Είναι ένα κοινό στοίχημα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης περαιτέρω συνεργειών μεταξύ των ενεργειακών συστημάτων της Ελλάδος και της Βουλγαρίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύει συνολικά στις διασυνδεσιμότητες των συστημάτων.

Ειδικά στα ζητήματα εξαγωγής και εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ευτυχές το γεγονός, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ότι πολλές φορές η μέγιστη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι το καλοκαίρι, όταν έχουμε έντονους καύσωνες, εκεί που μπορεί να υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία. Και αντιστρόφως η μεγάλη ζήτηση ενέργειας στη Βουλγαρία είναι το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι τόσο χαμηλές όσο είναι στη Βουλγαρία.

Επανερχόμενος στο ζήτημα του IGB, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έχουν ξεπεραστεί οι κάποιες δυσκολίες που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε καθυστερήσεις εισαγωγής υλικών, λόγω του Covidμ με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο IGB να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα ανέφερε πως έχει δεσμευτεί στον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας πως θα υπάρξει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, συμπληρώνοντας πως είναι θέμα λίγων μηνών να ολοκληρωθεί αυτή η ιστορία.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως απόδίδει μεγάλη σημασία αποδδω στον σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, το FSRU, το οποίο δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη, γιατί «ανοίγει τις δυνατότητες να μπορέσουμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές, ένας από τους οποίους θα μπορούσε, παραδείγματος χάρη, να είναι η Αίγυπτος, με την οποία αναπτύσσουμε μία πολύ στενή ενεργειακή συνεργασία».

Αυτ, προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την πρόσβασή μας σε διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου, να ρίξουμε τη μέση τιμή του φυσικού αερίου και να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, κάτι το οποίο προφανώς ενδιαφέρει και την Ελλάδα, ενδιαφέρει και την Βουλγαρία.

Πανδημία και Βαλκάνια

Οι δύο πρωθυπουργοί δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στη πανδημία και στις εξελίξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εξήρε το γεγονόςτ ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στη χώρα του και έθεσε τον εαυτό του και την ελληνική κυβέρνηση στη διάθεσή του, εάν υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στον τομέα αυτό, σε πειστικές στρατηγικές επικοινωνίας, «διότι η πρόκληση αυτή είναι μία πρόκληση κοινή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Δεν θα είμαστε ποτέ ασφαλείς στα Βαλκάνια αν όλες οι χώρες δεν πετύχουν ποσοστά υψηλά εμβολιασμού, ώστε να φτάσουμε επιτέλους στο προσδοκώμενο τείχος ανοσίας».

Όσον αφορά την κατάσταση στην Βαλκανική χερσόνησο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση ότι σε μία περίοδο αυξανόμενων προκλήσεων και διαιρέσεων μία αξιόπιστη και μία δίκαιη πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη είναι τελικά προς το συμφέρον όλων μας. Είναι συμφέρον πολιτικό, συμφέρον οικονομικό, συμφέρον ασφάλειας, υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε στον ομόλογο του ότι αυτή ακριβώς η προοπτική των Δ. Βαλκανίων είναι μοχλός προόδου στις υπό ένταξη χώρες και ταυτόχρονα είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά, για αυτό η Ελλάδα στηρίζει το ευρωπαϊκό μέλλον των υποψηφίων κρατών, χωρίς όμως να ξεχνά πάντα ότι αυτά οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί για την ένταξή τους στην Ένωση, με πρώτιστο πάντα τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην άμεση και ταυτόχρονη σύγκληση των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με την Αλβανία, και υπολογίζει στη στήριξή της Βουλγαρίας για τον κοινό αυτό στόχο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, τη μετανάστευση, όπου οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Πέτκοφ για τις σχέσεις με την γείτονα Τουρκία ενώ συζητήθηκε, τέλος, η προοπτική διοργάνωσης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Βουλγαρίας, «να πολύ σημαντικό forum που θα δώσει την ευκαιρία και στα στελέχη της νέας κυβέρνησης να γνωριστούν με τους Έλληνες ομολόγους τους, ώστε να προωθήσουμε γρήγορα όλα τα κοινά πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει προσδιορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων με απόλυτη σαφήνεια, δίνοντας στην Τουρκία ουσιαστικά δύο επιλογές: την επιλογή της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων με τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες -στις οποίες προφανώς συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα- με μία αποκλιμάκωση της έντασης, με την παύση πια των προκλητικών ενεργειών, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli με το οποίο η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα».

Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εμείς θα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα αγωνιστούμε για μία πλήρη εναρμόνιση των ευρωτουρκικών σχέσεων διότι θα είμαστε οι πρώτοι που θα ωφεληθούμε από την περιφερειακή σταθερότητα.

Στα ζητήματα της μετανάστευσης, ο πρωθυπουργόις εξέφρασε την πεποίθηση του ότι και η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν κάθε κίνητρο, να προστατεύσουν τα σύνορά μας γιατί «τα σύνορά μας είναι σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο σύνορα της Βουλγαρίας προς την Τουρκία, της Ελλάδος προς την Τουρκία. Και οι δύο χώρες- πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο κάνουμε αποτελεσματικά- με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Προφανώς υπάρχουν περιθώρια ακόμα για πολύ πιο στενή συνεργασία στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, είπε καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης διότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν πρώτο ρόλο και πρώτο λόγο σε ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βουλγαρία - Στο επίκεντρο θέματα ενέργειας και η μετάλλαξη «Όμικρον»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider