Την άποψη πως οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν αρκούν από μόνες τους για να αποτρέψουν τη Μόσχα εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας ο Τζόνσον ανέφερε πως «λάβαμε τέτοια μέτρα το 2014 (με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία) και είδαμε πως δεν αποτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα».
Ακόμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να εργαστεί με τον πρόεδρο Πούτιν για τις ανησυχίες που έχει σχετικά με το σχέδιο ελέγχου των όπλων που έχει θέσει το NATO προς τη ρωσική πλευρά.
Ακόμα, υπογράμμισε πως σε περιπτώσεις ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «θα καταστήσουμε αδύνατη τη συγκέντρωση κεφαλαίων των Ρώσων στο Λονδίνο».
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη Ρωσία να εκβιάζει τις ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Τζόνσον, «δείχνοντας» προς την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Μόσχα στην Ευρώπη και τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να μάθει πως να είναι ανεξάρτητη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Πούτιν».
Η αναφορά για την Ταιβάν
Στη συνέχεια, ο Τζόνσον ανέφερε πως η στάση της Δύσης στο ουκρανικό μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις και στην ένταση που υπάρχει στην Ασία, μεταξύ της Κίνας και της Ταιβάν.
«Κάθε φορά που δυτικοί υπουργοί επισκέπτονται το Κίεβο διαβεβαιώνουμε τον λαό της Ουκρανίας και τους ηγέτες του ότι στηρίζουμε απολύτως την εθνική κυριαρχία τους και την ανεξαρτησία τους. Αν η Ουκρανία κινδυνεύει το σοκ θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Και αυτός θα φτάσει μέχρι την ανατολική Ασία, μέχρι την Ταϊβάν. Ο κόσμος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι η επιθετικότητα βγαίνει σε καλό και ότι η ισχύς είναι σωστή», είπε ο Τζόνσον.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα του εδάφους της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να ανακτήσει τον έλεγχο της νήσου, η οποία είναι ανεξάρτητη από το 1949.