«Οποιαδήποτε άρση μέτρου θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασης το φθινόπωρο, τότε που οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές», τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης κατά τη συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, το πρωί της Δευτέρας.
Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως όποιες αλλαγές γίνουν- στον τομέα των πιστοποιητικών, στην δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε χώρους που τώρα απαγορεύεται να μπουν- θα επανεξεταστούν διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
«Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό παραμένει κανονικά, δεν υπάρχει θέμα κατάργησής του. Το θέμα είναι κατά πόσο θα το διατηρήσουμε στην απόλυτη μορφή του σχετικά με την πρόσβαση στους χώρους. Αυτό θα τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα δυναμικό, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας» τόνισε και πρόσθεσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να έχουμε τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς.
Θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των μέτρων
Η υπομετάλλαξη της «Όμικρον» είναι ακόμα πιο μεταδοτική και παράλληλα έχουμε και πλήρη κινητικότητα, δήλωσε ο κ. Πλεύρης και τόνισε πως ο βασικός δείκτης που μας απασχολεί είναι ο δείκτης της πίεσης στο ΕΣΥ και αυτή τη στιγμή, παρά την άνοδο των κρουσμάτων και μια λογική αύξηση των νοσηλειών, δεν φαίνεται να υπάρχει δυναμική η οποία θα πιέσει τα νοσοκομεία μας.
Παράλληλα, σχολίασε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχώς μειώνεται και η εξίσωση εισιτήριων – εξιτηρίων, δηλαδή η πληρότητα των απλών κλινών, παραμένει σε καλό επίπεδο, «Πιστεύουμε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δηλαδή η Covid να μη δίνει πολλές και σοβαρές νοσηλείες, όπως στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, θα συνεχίσουμε κανονικά την αποκλιμάκωση των μέτρων», δήλωσε.
Ανεμβολίαστοι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι διασωληνωμένοι
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το 80% είναι ανεμβολίαστοι, και μάλιστα τη στιγμή που η εμβολιαστική κάλυψη έχει φτάσει στο 85% του ενήλικου πληθυσμού.
Από το 85% του πληθυσμού- δηλαδή από τους εμβολιασμένους- έχουμε 60 με 70 διασωληνωμένους, ενώ από το υπόλοιπο 15% του πληθυσμού- δηλαδή από τους ανεμβολίαστους- νοσηλεύονται περίπου 300 διασωληνωμένοι.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός είναι αυτός που μας προστατεύει από τη βαριά νόσηση και γι΄ αυτό είναι επιτακτικό να γίνει. Και με πολύ δύσκολες αποφάσεις, με υποχρεωτικότητες, με μεγάλους περιορισμούς, καταφέραμε να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το γεγονός ότι τώρα έχει αλλάξει η αναλογία κρουσμάτων- νοσηλειών σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εμβολιασμών.
Την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισκεφθεί τη χώρα μας η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ, η κα Στέλλα Κυριακίδου και συζητήσαμε. Όλη η επιστημονική κοινότητα έχει έντονο προβληματισμό όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Πρώτον θα πρέπει γρήγορα να ληφθούν αποφάσεις για το αν θα πάμε σε τέταρτη δόση ή αν θα πάμε σε μια δόση, όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, μια ετήσια δόση. Πιστεύουμε ότι μέσα στον Απρίλιο αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει γιατί ήδη είναι σε προχωρημένο στάδιο η επιστημονική συζήτηση με τις εταιρείες που παρασκευάζουν τα εμβόλια.
Η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα συνεχιστεί και μετά τις 31 Μαρτίου
Σε πρώτη φάση θα συνεχιστεί η αναστολή και μάλιστα θα είναι πολύμηνη. Δηλαδή, όσο δίνουμε παρατάσεις σε επικουρικό προσωπικό λόγω της πανδημίας, αντίστοιχα οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιστρέφουν στο ΕΣΥ.
Η παράταση της αναστολής τους θα είναι σε διάταξη Νομοσχεδίου που θα κατέβει τώρα- σήμερα αύριο- δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ εάν δεν εμβολιαστούν.