Η συζήτηση για τις αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση και στα άλλα επίπεδα του κράτους δεν μπορεί να «ανοίγει» μια φορά τη δεκαετία αλλά λόγω των τεχνολογικών και άλλων εξελίξεων-δεδομένων, «πρέπει να είναι συνεχής και συστηματική».
Αυτό τόνισε, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πράξης Απλούστευσης των διαδικασιών των ΟΤΑ Α΄και Β' Βαθμό.
«Ανθρώπινο δυναμικό, οργανωσιακός χαρακτήρας, αρμοδιότητες, διαδικασίες είναι "'ενα" και πρέπει να αλληλεπιδρούν για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» ,υπογράμμισε, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να φέρνουν αποτελέσματα για τον πολίτη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε το «ξεδίπλωμα μας στρατηγικής για τους 6-8 μήνες για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «το υπουργείο Εσωτερικών και συνολικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη εργάζονται με συνέπεια και σχέδιο για την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής που αποσκοπεί στην προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες, τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από την Αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η απλούστευση των πολυάριθμων διαδικασιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμβάλλει «να αντιμετωπιστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά φαινόμενα αδιαφάνειας , διαφθοράς και κακοδιοίκησης». Επίσης «στον περιορισμό της γραφειοκρατίας , της εσωστρέφειας, της τυπολατρικής προσέγγισης , δίνοντας ένα μεγαλύτερο χώρο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση σύγχρονων εξωστρεφών πολιτικών, που βελτιώνουν την αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα, ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη».
Ο κ. Πέτσας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «το 2023 η ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης θα είναι ορατή με τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε για την ενίσχυση της με εξειδικευμένο προσωπικό και με τους απαραίτητους πόρους, για να μας πάνε χέρι-χέρι με τις αρμοδιότητες. Να οδηγηθούμε στο επόμενο διάστημα στην σταδιακή αναστροφή της συρρίκνωσης των πόρων των τελευταίων ετών» είπε.
Επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το 2021 δόθηκαν στους δήμους δυο δόσεις επιπλέον ΚΑΠ ( Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) ενώ και στους τρεις πρώτους μήνες του 2022, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς την Αυτοδιοίκηση είναι αυξημένες κατά 6,6%.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Σπύρος Σπυρίδων, επισήμανε την αναγκαιότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση για τον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό της, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει « άλματα» προς την κατεύθυνση αυτή από το αρμόδιο υπουργείο.
Επίσης, μιλώντας για την παρουσίαση του συγκεκριμένου ψηφιακού έργου αναφέρθηκε στην απλούστευση-μείωση που μπορεί να επιφέρει σε εκατοντάδες σημερινές διαδικασίες Δήμων και Περιφερειών.
Χαιρετισμό απηύθυνε στην ημερίδα επίσης ο α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- επισήμανε την αναγκαιότητα γρηγορότερων βημάτων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας συνολικά του κράτους.
Τέλος , ο β΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, χαρακτήρισε τη ψηφιακή μεταρρύθμιση «από τις μεγαλύτερες από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ