Τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε επενδυτές από το εξωτερικό αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο 23ο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 ήταν ακόμα πιο δυναμική από ό,τι αναμενόταν, και θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Και η ανεργία μειώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες, φτάνοντας πιο χαμηλά από τα προ πανδημίας επίπεδα, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010».
Μιλώντας για τις προκλήσεις που υπάρχουν το 2022, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως το τρέχον έτος «δεν αποδεικνύεται λιγότερο ταραχώδες από τα προηγούμενα χρόνια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνιστά σοβαρή πρόκληση σε πολλαπλά μέτωπα. Ο πληθωρισμός επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Και φυσικά η πανδημία ελλοχεύει πάντα».
Σχολιάζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε μεγάλες προκλήσεις και να επιφέρουμε αλλαγές προς το καλύτερο.
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώσαμε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε όλες τις οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο».
Κάνοντας αναφορά για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας, ο ίδιος υποστήριξε πως «μεγάλες πολυεθνικές πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από τον τουρισμό μέχρι τα data centers, και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι την τεχνολογία ημιαγωγών.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις γίνονται πιο ανταγωνιστικές, δυναμικές και εξωστρεφείς στην προσπάθειά τους να διαπρέψουν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Και η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό τεχνολογικό κόμβο, με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύσσονται ραγδαία και να χτίζουν συνεργασίες με εταιρείες που έχουν ηγετική θέση παγκοσμίως στα αντίστοιχα πεδία.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης σκέφτονται να επιστρέψουν -αυτό γίνεται και πράξη. Η εμπειρία τους στο εξωτερικό είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για εμάς. Καθώς παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες, περισσότεροι Έλληνες της αποκαλούμενης γενιάς του brain drain θα επιλέξουν να τις εκμεταλλευτούν. Και καθώς η δεξαμενή ταλαντούχων ανθρώπων μεγαλώνει, περισσότερες επιχειρήσεις θα επιλέξουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι που θα οδηγήσει σε έναν ενάρετο κύκλο για την οικονομία και τη χώρα συνολικά».
Μιλώντας για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και τον αντίκτυπο του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός είπε πως «όρεξή μας για μεταρρυθμίσεις παραμένει αμείωτη.
Πέρα από την ήδη φιλόδοξη ατζέντα μας, έχουμε τον επιταχυντή που ακούει στο όνομα «Ελλάδα 2.0», το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, ένα σύνολο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Η χώρα θα λάβει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα διευκολύνει τα σχέδιά μας για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το σύνολο των δανείων διοχετεύεται στον ιδιωτικό τομέα μέσω του τραπεζικού συστήματος, με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο».