«Η χώρα έχει βγει από μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης και παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία στέκεται όρθια και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία«, αναφέρει σε σημερινή συνέντευξή του στη διαδικτυακή εφημερίδα «power game» ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάνης και σημειώνει: «Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά το 2022», μολονότι «πληρώνουμε ήδη, το τίμημα του πολέμου» με «σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις».
Ο κ. Φραγκογιάννης διαβεβαιώνει ότι «δεν έχει επηρεαστεί η ροή ξένων επενδύσεων στη χώρα μέχρι στιγμής», τονίζοντας πως «ο πραγματικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία μας». «Ταυτόχρονα, αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», προσθέτει.
Ειδικότερα για τις ξένες επενδύσεις, παραθέτει τα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωναμε τα οποία οι εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το σύνολο του 2021 σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 74,3%. «Πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ (οι μεγαλύτερες, καθαρές εισροές από το έτος 2002), τα οποία επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχημένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα», επισημαίνει.
Αναφορικά με το το 2022, ο υφυπουργός Εξωτερικών αποσαφηνίζει ότι «στην αρχή της χρονιάς είχαμε φακέλους με αιτήματα για στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Έκτοτε προχώρησε η έγκριση από τη Διυπουργική Έργων ύψους 1,5 δισ. ευρώ αλλά στο pipeline έχουν αυξηθεί πάλι πάνω από τα 7 δισ., ενώ άλλοι 30 φάκελοι είναι υπό διαμόρφωση».
Ερωτηθείς εάν θα επηρεάσει η επερχόμενη προεκλογική περίοδος τόσο στην προσέλκυση όσο και στην υλοποίηση των ξένων επενδύσεων, υπογραμμίζει ότι το «Business as usual», όρος της ιδιωτικής οικονομίας, είναι «ο κανόνας με τον οποίο πορευόμαστε ανεξαρτήτως κρίσεων, εμποδίων και πολιτικών εξελίξεων σε αυτήν την κυβέρνηση. Προχωράμε πάνω στο στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για κάθε τομέα και επικεντρωνόμαστε στα αποτελέσματα και τα παραδοτέα». Παράλληλα, αναφέρειι ότι «οφείλουμε ως πολιτικό σύστημα, όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτό, να θέσουμε την πατρίδα μας πάνω από οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο πολιτικό διακύβευμα».
Όσον αφορά την πρόσφατη πολυπληθή αποστολή στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Φραγκογιάννης σημειώνει το «κοινό ενδιαφέρον εκατέρωθεν», αποσαφηνίζοντας πως «υπάρχουν πολλές προοπτικές στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ενέργειας και ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές, τις κατασκευές, τις ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και τον αγροτοδιατροφικό τομέα». «Ήδη, μάλιστα, έχουν ανακοινωθεί σημαντικές συνεργασίες με εθνικό αποτύπωμα. Όπως η συμφωνία επί της αρχής των ΕΛΠΕ με τη σαουδαραβική κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών SAUDI ARAMCO για δυνητική αύξηση της προμήθειας αργού πετρελαίου και άλλων προϊόντων. Πρόκειται για εθνικής σημασίας συμφωνία καθότι θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Και είναι ενδεικτική της στρατηγικής σχέσης που έχουμε αναπτύξει, αυτήν τη στιγμή, με τη Σαουδική Αραβία και η οποία βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο όλων των προηγούμενων ετών», συμπληρώνει. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει, «προς το τέλος Μαΐου θα υποδεχτούμε στην Αθήνα μία αντίστοιχα μεγάλη αποστολή από τη Σαουδική Αραβία ως συνέχεια της δικής μας επίσκεψης».
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας για το 2022, τονίζει ότι αυτό περιλαμβάνει 670 δράσεις, κατά 33,6% προσανατολισμένες στην προώθηση των εξαγωγών, σε 47 χώρες-στόχους, πολλές εκ των οποίων αποτελούν νέες, αναδυόμενες και δυναμικές αγορές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ινδία. «Με τα νέα εργαλεία και με την ουσιαστική βοήθεια που πλέον είναι σε θέση να προσφέρει η Οικονομική Διπλωματία και το Enterprise Greece, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει την καμπή για να περάσει πλέον η ελληνική οικονομία σε νέα εποχή», επισημαίνει ο κ. Φραγκογιάννης εξηγώντας ότι «το σχέδιο θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο τόσο ως προς τις αγορές στόχους που θέτει η χώρα όσο και ως προς τις επενδύσεις. Η παρουσίασή του θα γίνει μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ωστόσο ήδη βρίσκεται σε πορεία υλοποίησής του».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ