Ο Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Ρωσία «στοχεύει» κι άλλες χώρες, μετά από την Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Ρωσία «στοχεύει» κι άλλες χώρες, μετά από την Ουκρανία
Μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις στο Ντονμπάς.

Τελευταία ενημέρωση: 11:05

Για τη θέληση της Ρωσίας να στοχεύσει στο να κυριεύσει κι άλλες χώρες, μετά από τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, έκανε λόγο ο πρόεδρος της δεύτερης, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα του, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για μια ακόμα φορά τις χώρες της Δύσης να δράσουν κατά της Μόσχας, λίγο προτού κλείσει ο δεύτερος μήνας από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στη χώρα του, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

«Όλες οι χώρες που, όπως εμείς, πιστεύουν στη νίκη της ζωής έναντι του θανάτου, πρέπει να πολεμήσουν τώρα. Πρέπει να μας βοηθήσουν, γιατί είναι οι επόμενες στη σειρά. Και ποιος ξέρεις τι θα γίνει μετά;» διερωτήθηκε ο Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται πως κορυφαίος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε πως ο πλήρης έλεγχος των περιοχών της νότιας Ουκρανίας θα δώσει στη Ρωσία πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, ένα ρωσικό ημιαυτόνομο θύλακα της Μολδαβίας.

Προσπάθεια διάνοιξης διαδρόμων για τους αμάχους

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε σήμερα ότι εάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εκκένωση της πολιορκημένης πόλης της Μαριούπολης θα ξεκινήσει στις 12.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Σήμερα, θα προσπαθήσουμε και πάλι να απομακρύνουμε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους», ανέφερε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εντείνεται ο βομβαρδισμός σε πόλεις στην περιοχή Λουχάνσκ

Όλες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ δέχονται συνεχώς σήμερα βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε στην τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής Σερχίι Χαϊντάι.

Ο ίδιος είπε ότι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν κάποιους οικισμούς για να ανασυγκροτηθούν αλλά ότι η κίνησή αυτή δεν ισοδυναμεί με σημαντικό πλήγμα.

Η Ρωσία κατέρριψε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος στο Χάρκοβο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και κατέστρεψαν τρία ελικόπτερα MI-8 σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ουκρανική πλευρά αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

Ρωσικές μονάδες κατέλαβαν κάποιες θέσεις στο Ντονμπάς

Στο μέτωπο του πολέμου, το Κίεβο ανακοίνωσε πως μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ –το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων–, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Τζόνσον θεωρεί πιθανό ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει ως το τέλος του 2023

O Ντράγκι προτίθεται να μεταβεί στο Κίεβο για να συναντήσει τον Ζελένσκι

Λαβρόφ: «Σε τέλμα» οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider