Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δώσει έμφαση “στα κοινά σημεία” που έχει με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών, παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε μερικά ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της Ρωσία, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Κίνας.
Ο Μόντι και ο Μπάιντεν συμμετέχουν μαζί με τους ηγέτες της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στην τετραμερή διάσκεψη (Quad Group) του πραγματοποιείται στο Τόκιο, ενώ στο περιθώριο της διάσκεψης αυτής θα πραγματοποιηθούν και ξεχωριστές συναντήσεις. Ο Μόντι έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα για συνομιλίες, αλλά και για ένα γεύμα εργασίας.
Η διάσκεψη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη διεθνή παρουσία του Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος ορκίστηκε χθες ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας.
Η Ταϊβάν δεν είναι ένα επίσημο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των τεσσάρων ηγετών.
Η Ινδία έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι δεν στηρίζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ωστόσο, Δυτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να ασκήσουν χαλαρές πιέσεις στον Μόντι και σε ιδιωτικό επίπεδο για το ζήτημα αυτό, επιδιώκοντας περισσότερο να δώσουν έμφαση στις κοινές απόψεις για την Κίνα, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα πρόκληση από τη Ρωσία.
Η Ινδία έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό μέλος της τετραμερούς ομάδας, η οποία έχει στόχο τον περιορισμό της επιρροής του Πεκίνου.
Η Ινδία από την άλλη μεριά έχει μία μακρά σχέση με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία παραμένει ένας σημαντικός προμηθευτής οπλικών συστημάτων, αλλά και πετρελαίου. Η Ινδία απείχε από μία ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι εκδήλωσε την ανησυχία της σχετικά με τις εκτελέσεις αμάχων στην Ουκρανία.
“Ο πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι χώρες έχουν τις δικές τους ιστορίες, έχουν τα δικά τους συμφέροντα, έχουν τη δική τους στάση και η ιδέα είναι να οικοδομήσει σχέσεις στα κοινά σημεία”, δήλωσε ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολεί την Ουάσινγκτον στην τετραμερή διάσκεψη είναι η απομάκρυνση της Ινδίας από τους ρωσικούς εξοπλισμούς, παρέχοντας αμερικανική αμυντική βοήθεια, αλλά και άλλη υποστήριξη στο Νέο Δελχί, ώστε να επιταχυνθεί ι ο εκσυγχρονισμός της χώρας.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν “επενδυτική υποστήριξη” 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ινδία επιπρόσθετα από τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη διαθέσει, ανακοίνωσε χθες το Νέο Δελχί, μετά την υπογραφή από τις δύο πλευρές μιας συμφωνίας για την παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 και τη συνεργασία στον τομέα της υγείας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην χρηματοοικονομική υποστήριξη, αλλά και στις υποδομές.
Η Ινδία συμμετέχει μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες έντεκα χώρες στις συνομιλίες υπό την Ουάσινγκτον για ένα Οικονομικό Πλαίσιο Ευημερίας στην Περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού (IPEF).
Η τετραμερής συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό ότι η κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τη σημερινή διεθνή κατάσταση, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πόσο άμεσα θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό στην κοινή ανακοίνωση τους, σύμφωνα με τον δεύτερο Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η τετραμερής είναι αναγκαίο να ενισχυθεί πριν εξετάσει το ενδεχόμενο εισόδου άλλων κρατών-μελών που έχουν σχετικό ενδιαφέρον, όπως η Νότια Κορέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ