Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον οδικό δίκτυο της χώρας ανά Δημοτική Ενότητα, στις περιοχές εκτός σχεδίου, εκτός των ορίων οικισμών προ του 1923 και των οικισμών μέχρι 2000 κατοίκους, περιλαμβάνει η υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, σκοπός των μελετών καταγραφής του οδικού δικτύου ανά Δημοτική Ενότητα είναι η κατηγοριοποίηση των οδών, με βάση τον χαρακτήρα τους, τα επιμέρους γεωμετρικά χαρακτηριστικά τους και τον ρόλο που επιτελούν στο συνολικό οδικό δίκτυό της, ώστε να αποτελέσουν τη βάση δεδομένων για την περαιτέρω ιεράρχησή τους και τον καθορισμό του κοινόχρηστου οδικού δικτύου με βάση τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τα κριτήρια του προεδρικού διατάγματος της περιπτώσεως γ’ της παραγράφου 15 του άρθρου 20 του ν.3937/2011.
Ο χαρακτηρισμός μιας οδού ως κοινόχρηστης είναι καταρχήν απαραίτητη πολεοδομική προϋπόθεση για τη δομησιμότητα των γηπέδων στην εκτός σχεδίου περιοχή ενώ αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα η διαφορετική αντιμετώπιση και ερμηνεία του.
Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκίνησε τη διαδικασία εκπόνησης των αυτοτελών πολεοδομικών μελετών για τις οριοθετήσεις οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων και για την καταγραφή/αναγνώριση οδών (ΦΕΚ B 2504/20.05.2022) που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δήλωσε: «Με την αναγνώριση και καταγραφή του οδικού όλης της χώρας σε περιοχές εκτός σχεδίου, εκτός ορίων οικισμών που νομίμως υφίστανται προ του 1923 και των οικισμών μέχρι τους 2000 κατοίκους, επιλύουμε άλυτα, χρονίζοντα ζητήματα δεκαετιών, με ασφάλεια Δικαίου, καθώς οι μελέτες που θα εκπονηθούν, θα τεθούν υπό την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έτσι, για πρώτη φορά στη χώρα μας θα επιτευχθεί η οριστική και συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος: ποιος πραγματικά είναι κοινόχρηστος δημοτικός δρόμος και ποιος όχι χωρίς διαφορετικές ερμηνείες. Στόχος μας είναι να μπει τάξη στον χώρο, με έλεγχο και εξορθολογισμό στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εκπόνηση αυτών των εξειδικευμένων μελετών επιβεβαιώνουν την ορθή -και απολύτως αναγκαία- επιλογή μας να χρηματοδοτηθούν ως μείζονες μεταρρυθμίσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης».