Μητσοτάκης για Τσαβούσογλου: Δεν πρόκειται να μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης για Τσαβούσογλου: Δεν πρόκειται να μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία
Δεν πρόκειται να μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. 

Τελευταία Ενημέρωση 18:05

Δεν πρόκειται να μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπου αποφασίστηκαν οι νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο πρόεδρο, θα μπορούσα πολύ εύκολα να το κάνω, αλλά δεν θα το κάνω. Δεν έχω καμια πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων που έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία, είπε ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη νέα επίθεση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι τα επιχειρήματα της Άγκυρας αποδομούνται μέσω της επιστολής της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

«Η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία να φτιάξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το μπαράζ υπερπτήσεων ήταν τελείως απρόκλητο και πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί πως η Ελλάδα έχει συμμάχους την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα αξιοποιεί συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων.

«Ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα πως εκβιασμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί. Ζήτησα εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική να συζητηθεί το ζήτημα στην Τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει και ρητή αναφορά στα συμπεράσματα», δήλωσε.

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία πολύ φιλική κουβέντα. «Του εξήγησα πως δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων, ιδίως από μία χώρα, που έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας», είπε και συνέχισε: «Ο Καγκελάριος αντελήφθη την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της γαλάζιας πατρίδας είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί».

Για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας «επιτυχία πως η ΕΕ κατόρθωσε να συμφωνήσει στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις γεωγραφικές ευαισθησίες ορισμένων κρατών μελών». «Το αποτέλεσμα είναι πως το 90% του ρωσικού πετρελαίου που ερχόταν προς την Ευρώπη θα σταματήσει να έρχεται και αυτό αποστερεί από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία», είπε.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στο θέμα του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός είπε πως «σας είχα πει το ζήτημα της παρέμβασης στην αγορά φυσικού αερίου είναι περίπλοκη. Είναι σύνθετο ζήτημα η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου». Ωστόσο «αισθάνομαι μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση του προβλήματος, βλέπω περισσότερους συναδέλφους να πιέζουν και αυτοί για παρεμβάσεις ώστε να μην πληρώνουμε τις παράλογες αυξήσεις. Η παρέμβαση είναι απαραίτητη, αλλά η άμεση ανακούφιση θα έλθει από το εθνικό σχέδιο στήριξης. Αυτό ενδιαφέρει την επιχείρηση, η ανακούφιση».

«Για τις τιμές της βενζίνης το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απασχολεί όλες τις χώρες που έχουν διαφορετικές τιμές και διαφορετική φορολόγηση. Πρώτη μικρή παρέμβαση ήταν το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να σας ανακοινώσω κάτι τώρα, όταν θα είμαστε έτοιμοι θα σας ενημερώσω», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα.

Τέλος, σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές μέσα στο 2022, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί; Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ήρεμο πολιτικό κλίμα, λιγότερη πόλωση και παραπέμπουν σε εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: Η Τουρκία εκτίθεται με τις τοποθετήσεις της

Ερντογάν στον Economist: Η Τουρκία είναι «σταθεροποιητική δύναμη» σε Μ. Ανατολή, Καύκασο και Μαύρη Θάλασσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider