Τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της θητείας της επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε απάντηση της φημολογίας για κάλπες πριν την εξάντληση της τετραετίας. Υπάρχουν, τελικώς, πολύ περισσότεροι λόγοι να μη γίνουν πρόωρες εκλογές, δήλωσε -και «νομίζω ότι αυτό είναι που θέλει και ο ελληνικός λαός». Στην ίδια συνέντευξη, μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας των «Παραπολιτικών», ο Γ. Γεραπετρίτης εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εγκαλώντας τον για καλλιέργεια βαθύτατα διχαστικού και μισαλλόδοξου κλίματος, όπως είπε.
Ξεκινώντας από το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανακοίνωση χρόνου εκλογών, τοποθέτηση υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών κ.ο.κ., ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «πρόκειται για μια εξόχως αντιθεσμική δήλωση, η οποία αγνοεί τις βάσεις του πολιτεύματος. Στην Ελλάδα έχουμε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα και μία κυβέρνηση που απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, προφανώς και ορίζει τους υπουργούς. Είναι, πραγματικά, αξιοπερίεργο, χωρίς να έχει ειπωθεί ο,τιδήποτε για εκλογές, ο κ. Τσίπρας ζητά αυτήν τη στιγμή να ορισθεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών σε μια περίοδο που δεν είναι και η ευκολότερη για τη χώρα, διακινδυνεύοντας ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκύψει».
Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας έκανε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας: «Όταν μιλάμε για ομαλή μετάβαση σε εκλογές, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο υπαινιγμός είναι βαθύτατα διχαστικός και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης είναι ένα πολιτικό κεκτημένο. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις εκλογές». Και, σε επόμενη φράση του, η πρόταση Τσίπρα «καλλιεργεί κλίμα διχασμού και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη».
Ενώ εν συνεχεία ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, είναι προνομία του πρωθυπουργού πότε θα γίνουν εκλογές». Άλλωστε, «το Σύνταγμα δεν προβλέπει το θεσμό των υπηρεσιακών υπουργών πριν τις εκλογές. Κατά συνταγματική συνθήκη εκείνο το οποίο ισχύει, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, δύο υπουργοί, ο υπουργός Τύπου και ο υπουργός Εσωτερικών, αντικαθίστανται όταν προκηρυχθούν εκλογές και διαλυθεί η Βουλή».
Επίσης, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως δεν αμφισβητεί τη δημοκρατική ομαλότητα, «το πολίτευμά μας έχει την απόλυτη ωριμότητα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Θα επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα, για αυτό το λόγο καλό είναι να μην δημιουργούμε τοξική πολιτική ατμόσφαιρα».
Περί «ανόητων συμβούλων»
Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του Αλέξη Τσίπρα, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, «αν κάποιοι συμβουλεύουν τον κ. Μητσοτάκη ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με βεβαιότητα, νομίζω ότι έχει πάρα πολύ ανόητους συμβούλους», ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Δεν είναι κάτι που τιμά το πολιτικό σύστημα. Μπορεί δηλώσεις να γίνονται από όλες τις πολιτικές πλευρές, δεν είναι το ίδιο πολιτικό βάρος σε εκφράσεις που προέρχονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποτελεί ένα καίριο θεσμό στο πολίτευμα. Όταν ακούμε φράσεις περί "ανόητων συμβούλων", δημιουργείται ένα βαθύτατα διχαστικό και μισαλλόδοξο κλίμα στην κοινωνία. Και ας μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί δηλητηριάζεται η πολιτική σκηνή, γιατί στο τέλος της ημέρας οι πολίτες αποφεύγουν να ασχοληθούν με την πολιτική και δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα».
Στα παραπάνω ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε και τη δήλωση του τέως υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η αντιληπτική ικανότητα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι μειωμένη. Μετά δε, το σχόλιο για την προσωπικότητα του κ. Τσακαλώτου - «τον τιμώ ιδιαιτέρως, είναι ευγενής και καλλιεργημένος άνθρωπος» - για αυτήν καθαυτή τη δήλωση σχολίασε: «δυστυχώς στην Ελλάδα επειδή υπάρχει αυτού του τύπου η πολιτική αρένα, έχουμε διολισθήσει σε ένα αρκετά εχθροπαθή και υποβαθμιστικό λόγο». Εν κατακλείδι, «πρέπει να διατηρήσουμε ένα ήπιο επίπεδο -και αυτό ισχύει για όλους».
Στα της συζήτησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, «κατά το Σύνταγμα ένας είναι εκείνος που αποφασίζει, ο πρωθυπουργός, εφ' όσον υπάρχει ένας λόγος εθνικού συμφέροντος», σημείωσε και πρόσθεσε: «εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Η κυβέρνηση δεν έχει αποδοθεί σε ένα προεκλογικό αγώνα, δεν υφίσταται αυτό, σας διαβεβαιώ».
Και συνέχισε: «υπάρχουν λόγοι να πάμε σε εκλογές, για παράδειγμα να υπάρχει μια καθαρή θητεία μπροστά μας. Υπάρχουν και πολύ περισσότεροι να μη γίνουν εκλογές. Διότι σήμερα έχουμε μια πολύ σταθερή κυβέρνηση, που έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού
Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας με προοπτική την ολοκλήρωση της θητείας μας. Ο προγραμματισμός, νομοθετικός και πολιτικός, είναι για την ολοκλήρωση της θητείας μας. Αν προκύψει ο,τιδήποτε, θα αξιολογηθεί, αλλά σήμερα εξακολουθούμε να κινούμαστε στη βάση της ολοκλήρωσης της θητείας -και νομίζω ότι αυτό είναι που θέλει και ο ελληνικός λαός».
Παραλλήλως υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε «εξαιρετικά δυσχερή θέση» και επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις, διαχρονικά, που είχαν γίνει τρία χρόνια μετά τις εκλογές. «Η κυβέρνηση έχει τη μικρότερη φθορά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη», συμπέρανε.
Για την απλή αναλογική ειδικότερα, παρατήρησε πως «σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, η κυβερνητική σταθερότητα είναι ζητούμενο. Μία κυβέρνηση οφείλει να αντιδρά με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά σήμερα, δεν έχει την πολυτέλεια για μακρόσυρτες διαβουλεύσεις».
Χαρακτηρίζοντας εξ άλλου αδιανότητο σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα να τίθεται ως όρος συνεργασίας, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να μην είναι πρωθυπουργός (πρόταση Ανδρουλάκη), επέμεινε: «Αν θέλουμε να μπούμε σε κουλτούρα πολιτικών συναινέσεων και συμμαχιών, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι εκείνος ο οποίος κερδίζει τις εκλογές, έχει το πολιτικό δικαίωμα να ηγηθεί και της κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη».
'Αλλωστε, συμπλήρωσε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «η πιο αντιπροσωπευτική που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης από την άποψη των στελεχών. Δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς για το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει στελέχη που προέρχονται από όμορους χώρους αλλά όχι εντός της Νέας Δημοκρατίας».
Επιπροσθέτως, «ο πρωθυπουργός όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει το βασικό κανόνα της ακεραιότητας και της αξιοκρατίας, δεν πρόκειται να κάνει κανένα πολιτικό υπολογισμό. Επιλέγει εκείνους που, κατά τη γνώμη του, είναι οι αξιότεροι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται και αν έχουν μια ιστορική διαδρομή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να του πιστωθεί», κατέληξε στο συγκεκριμένο θέμα.
Πολύ μακριά από την ΝΔ ο Κ. Βελόπουλος
Στο ερώτημα δε, αν θεωρεί την Ελληνική Λύση όμορο κόμμα, έδωσε την εξής απάντηση: «με βάση τα πεπραγμένα της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή, είναι πολύ μακριά από τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».
Και, στο δίλημμα, «Βελόπουλος ή Τσίπρας» (ως κυβερνητικού εταίρου), ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Με βάζετε να επιλέξω ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Εμείς θα πάμε σε λογική προγραμματικών συγκλίσεων».
Δεν άφησε ασχολίαστη όμως και την ανάμειξη του ονόματος του επικεφαλής του ΜέΡΑ25: «Επειδή ο κ. Βαρουφάκης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο ως πόλος πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τα μείζονα προβλήματα στη χώρα, εκείνοι που έκλεισαν τις τράπεζες, εκείνοι που διακύβευσαν την πορεία της χώρας, εκείνοι που μας χρέωσαν με ένα τρίτο, εντελώς αχρείαστο μνημόνιο, εκείνοι που διακινδύνευσαν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, δεν θα είναι στο κάδρο την επόμενη ημέρα».
Ο Κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στον Ερντογάν
Κλείνοντας με τα ελληνοτουρκικά, «η τουρκική προκλητικότητα τίθεται σε όλα τα fora», επεσήμανε και επικαλέστηκε το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως επίσης και την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ο πρωθυπουργός εφόσον τεθεί ζήτημα από τον Τούρκο Πρόεδρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, βεβαίως και θα απαντήσει», ξεκαθάρισε προσθέτοντας: «Εμείς τηρούμε εχέφρονα θέση, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας δεν χρειάζεται να φωνασκούμε. Είμαστε σε κατάσταση ήρεμης αποφασιστικότητας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτε αναπάντητο. Ο πρωθυπουργός θα έχει μια αναλογική απάντηση σε ό,τι πει ο Τούρκος Πρόεδρος».
Στο καταληκτικό ερώτημα, τέλος, εάν η κυβέρνηση φοβάται θερμό επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: «δεν φοβόμαστε, αλλά πάντοτε αγρυπνούμε. Διαβεβαιώνω πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι. Δεν έχουμε ανησυχία, αλλά είμαστε πάντοτε σε επαγρύπνηση».