Μητσοτάκης: Προτροπή στην ΕΕ για παρέμβαση στο ρεύμα - «Οι διαφωνίες δεν λύνονται με νταηλίκια» το μήνυμα στην Τουρκία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Προτροπή στην ΕΕ για παρέμβαση στο ρεύμα - «Οι διαφωνίες δεν λύνονται με νταηλίκια» το μήνυμα στην Τουρκία
«Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με το 2015» το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επέτειο 7 ετών από το δημοψήφισμα του 2015. «Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια» το μήνυμα στην Τουρκία.

Τελευταία ενημέρωση: 12:45

Τη θέση της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού στο Στρασβούργο.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας, μιλώντας για τις πολιτικές και τις «γραμμές» που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, υπογράμμισε προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» και τόνισε για μια ακόμα φορά πως οι διαφορές Αθήνας - Άγκυρας πρέπει να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για το τέλος μια δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Μιλώντας για την επέτειο 7 ετών από το δημοψήφισμα του 2015, σαν σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη «με κύματα λαϊκισμού. Και μόνο μπρος το φάσμα της χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Αλλά το τίμημα ήταν βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο» συμπλήρωσε, για να προσθέσει πως «7 χρόνια μετά η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το τότε».

Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπό την διακυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την προσέλκυση επενδύσεων, τις αλλαγές στο Δημόσιο τομέα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

«Το 2021 παρουσιάσαμε πολύ υψηλό ανάπτυξης, που ξεπέρασε το 8%, αποκλιμακώθηκε το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και η Ελλάδα αποπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, 2 χρόνια νωρίτερα από αυτό που είχε υπολογιστεί» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Οι πολίτες βλέπουν το αποτέλεσμα των αλλαγών που έχει επιφέρει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που τόνισαν τη σημασία για ένα ταμείο που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά από την πανδημία του κορονοϊού.

Για τις παρεμβάσεις στην ενέργεια

Σχολιάζοντας τις ενεργειακές επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε πως «η Ευρώπη καλείται σήμερα να χαράξει την κοινή πολιτική απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια και να διεκδικήσει την ενεργειακή της επάρκειά στη διεθνή σκακιέρα».

Σε σχόλιο για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να παίξει ως ενεργειακός κόμβος της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την «πύλη εισόδου» που παίζει η χώρα μας για «την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)».

Μιλώντας για τις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία για ευρωπαϊκή παρέμβαση στις αγορές.

«Πρέπει να έχουμε την ισχύ και το θάρρος να παρεμβαίνουμε στις αγορές, όταν αυτές έχουν σταματήσει στην ουσία να λειτουργούν. Να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Πρέπει να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση χωρίς να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μας» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Ελλάδα υπερασπίστηκε την Ευρώπη στα σύνορα της, όπως έγινε με τα περιστατικά στον Έβρο, κάνοντας λόγους για «ολοένα και πιο σύγχρονες απόπειρες των διακινητών μεταναστών».

«Μόνο τους τελευταίους 6 μήνες διασώσαμε 6.000 ναυαγούς που προέρχονταν από την Τουρκία» συμπλήρωσε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε σχόλιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις επιπτώσεις που έχει η εισβολή της Ρωσίας για τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας λόγο για ένα σκηνικό που έχει «μόνη σταθερά την αστάθεια».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε πως οι «λεγόμενες ίσες αποστάσεις και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου δεν έχει οδηγήσει πουθενά στην Ιστορία».

Στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε τη νομιμότητα και τα υφιστάμενα σύνορα. Είμαστε με τη δημοκρατία και το δυτικό πολιτισμό γι' αυτό και αρνούμαστε τον αυταρχικό δεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη γι' αυτό και δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης, που γίνεται ορατή μόνο εάν κάθε κράτος κάνει την προσομοίωση στα δικά του εθνικά δεδομένα» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης και η Ευρώπη οφείλει σήμερα να τη βοηθήσει να αποτρέψει κάθε είδους τετελεσμένων, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί.

«Αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα στην Τουρκία

«Δένοντας» τον πόλεμο με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «στους έωλους ισχυρισμούς της Άγκυρας, η Ελλάδα απαντά η νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο».

«Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και φαντασιώσεις αυτοκρατορικών διαθέσεων».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη live:

Οι επαφές με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Προλογίζοντας τον κ. Μητσοτάκη στην αίθουσα της Ολομέλειας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, η Ιταλίδα αξιωματούχος ανέφερε πως η Ελλάδα θα αποτελέσει σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την κ. Μετσόλα, όπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια και επανέλαβε την πρόταση του για την αποσύνδεση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου από την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνει στον καταναλωτή. Επίσης ναι, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider