Σε «παράγοντα πολιτικής αστάθειας» ανέδειξε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, σχολιάζοντας τη δήλωσή του ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, ενώ διαμήνυσε πως «η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντέκρουσε την κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν αναφέρθηκε εκτεταμένα σε θέματα "κοινωνικής πολιτικής" και έδωσε κάποιες επιπλέον απαντήσεις. Συγκεκριμένα, τον κατηγόρησε για τριπλή «εξαπάτηση» των συνταξιούχων, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, από την κατάργηση της 13ης σύνταξης, παρά την υπόσχεση για διατήρησή της και το "πετσόκομμα" των αναδρομικών, μέχρι την πρόσφατη εξαγγελία για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και "ξεπάγωμα" των συντάξεων μετά από 12 χρόνια.
«Τώρα τους λέτε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν αναδρομικά μόνο όσοι έκαναν προσφυγή», υπογράμμισε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει ότι θα δοθούν τώρα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.
Επιπλέον, επισήμανε, πως όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις πρόκειται για «ελάχιστες αυξήσεις της τάξης 4%» που θα δουν από τον Δεκέμβριο μόνο 1 εκατ. συνταξιούχοι, «όταν το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί 200%».
Σε σχέση, δε, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, σημείωσε πως δεν αφορά τους συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, ενώ υποστήριξε πως μέχρι την 1/1/23 που αναμένεται να ισχύσει «θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές».
Με αφορμή αυτό, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές πως κανείς, «ούτε οι βουλευτές» τής συμπολίτευσης δεν πιστεύουν τις δηλώσεις τού πρωθυπουργού περί εκλογών στο τέλος της τετραετίας, αφού «κάθε δεύτερη μέρα ανακοινώνει υποψηφίους» και υπουργοί «αντί να δουλεύουν τρέχουν και κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις».
«Έχετε εσείς ο ίδιος οδηγήσει σε μια τρομακτική και πρωτοφανή πολιτική αστάθεια τη χώρα και έρχεστε εδώ και μας λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηλίτευσε την αναφορά του πρωθυπουργού περί "μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού", χαρακτηρίζοντας «θράσος» τη σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση, «όταν η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε με έναν νόμο και ένα άρθρο να πάει ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ και ο υποκατώτατος στα 510», σχολίασε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις 11% και 27% αντίστοιχα που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
«Τότε δεν είχαμε ούτε πληθωρισμό 11% και 12% που έχουμε σήμερα, ούτε αυτήν την ακρίβεια ούτε αυτήν την τρομακτική συρρίκνωση του εισοδήματος-ήταν πραγματική αυτή αύξηση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι τωρινές αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 9% με πληθωρισμό που ξεπερνά το 12% και με την αγοραστική δύναμη για τους ανθρώπους του κατώτατου μισθού να μειώνεται κατά 18%.
«Αυτό είναι ο νόμος που είναι το δίκιο του εργάτη; Ή εσείς έχετε κάνει νόμο το δίκιο του εργοδότη;», διερωτήθηκε.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στις συνθήκες εργασίας που παραπέμπουν σε «ζούγκλα», επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση που -όπως είπε- με το που ανέλαβε κατάργησε την αιτιολογημένη απόλυση, το οκτάωρο, τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, την προστασία των εργαζόμενων σε εργολαβίες, τη δήλωση της ηλεκτρονικής υποβολής των υπερωριών και υπερεργασίας, ενώ ουσιαστικά αδρανοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αφού η νέα ανεξάρτητη Αρχή δεν πραγματοποιεί ελέγχους.
Απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού στα "παιδιά" που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες στα ντελίβερι, είπε πως «είναι εργαζόμενοι, δεν είναι παιδιά». «Είναι επισφαλώς εργαζόμενοι με δικαιώματα. Όλη η Ευρώπη θεσπίζει πλαίσιο για μισθωτή εργασία, εσείς τους κάνετε ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε και δεσμεύτηκε πως μια επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα επαναφέρει όσες «φιλεργατικές ρυθμίσεις ξήλωσε» η ΝΔ, αλλά «θα διευρύνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα στηρίξει και θα ενισχύσει τους μισθούς, θα θεσπίσει αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για εργολαβίες, θα προχωρήσει στην αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και στην επανασύσταση του ΣΕΠΕ για να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι».
Σχετικά με τη μείωση της ανεργίας, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε πως επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «μειώθηκε η ανεργία 10%" και μιλούσε η αξιωματική αντιπολίτευση για "καταστροφή" της χώρας, ενώ τώρα μειώθηκε 5% και "πανηγυρίζει"». «Οι άνεργοι σήμερα είναι 919.000 στη χώρα, είναι για να πανηγυρίζουμε;», σχολίασε.
Εξάλλου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν είπε κουβέντα για τη στεγαστική κρίση. «Είναι τρομακτικά τα στοιχεία, το 40% του πληθυσμού καταβάλει πάνω από 50% του εισοδήματός του για έξοδα που έχουν να κάνουν με τη στέγη και το ποσοστό ανεβαίνει από την ενέργεια», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «από τα 28 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μόνο 1,3 εκατ. ευρώ», πηγαίνει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ενώ αντίστοιχα στην Πορτογαλία προβλέπεται 1,7 δισ. και στην Ισπανία 1 δισ. ευρώ.
«Το μόνο που σας νοιάζει είναι να πηγαίνει καλά το AirBnB, να παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ξένες εταιρείες και οι φοιτητές, οι άνεργοι, τα νέα παιδιά, δεν έχουν να βρουν ένα σπίτι, μένουν μέχρι τα 35 με τον μπαμπά και τη μαμά», τόνισε.
Όσον αφορά, μάλιστα, την ακρίβεια, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για «πολιτική απάτη με τη ρήτρα αναπροσαρμογής», η οποία, όπως υποστήριξε, δεν καταργείται αλλά ενσωματώνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Αφού ήταν τόσο εύκολο να την καταργήσετε, γιατί δεν την καταργούσατε τον Σεπτέμβριο; Γιατί κοροϊδεύετε μέχρι τις εκλογές», σχολίασε και προσέθεσε πως ακόμα και το μέρος των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, που αναγκάστηκε τώρα η κυβέρνηση να διεκδικήσει προς όφελος του δημοσίου, θα το «δώσει από την πίσω πόρτα στη ΔΕΗ», καθώς θα πάρει από τους καταναλωτές, μέσω των ΥΚΩ 300 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αναφέρθηκε στις καταγγελίες της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καλώντας τον πρωθυπουργό «να απαντήσει κάτι για αυτά», όπως και για το αν θα μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, υπογραμμίζοντας ότι «η αισχροκέρδεια είναι διπλή»: «Είναι οι παραγωγοί και τα διυλιστήρια και από την άλλη είναι και το κράτος, που αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πάει στο Θεό και έχει 3,8 δισ. υπερέσοδα στο πρώτο πεντάμηνο. Γιατί το κάνετε αυτό; Για να έχετε να δώσετε κάποια προεκλογικά επιδόματα;», ρώτησε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, σε άλλα επίκαιρα ζητήματα που τέθηκαν, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «υπάρχει σοβαρότατο θέμα δημοκρατίας», «όχι μόνο γιατί είμαστε στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου», αλλά «και σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, στα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς».
"Το βασικό πρόβλημα χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν τα άδεια έδρανα αλλά ήταν ο εκπρόσωπος του Μακρόν, ο οποίος σας είπε ότι δεν θέλουμε να δούμε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη που παραβιάζει το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απάντηση του πρωθυπουργού για τις εφημερίδες που κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα: «Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, είστε πολύ μεγαλόκαρδος. Και ο εκδότης της Δημοκρατίας πρέπει να σας ευχαριστεί γιατί δεν καταφέρατε να τον βάλετε φυλακή».
Για το θέμα της Novartis, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αμετανόητο», αντιπαραβάλλοντας πως ακόμη και «ο κ. Γεωργιάδης είπε μία συγγνώμη», ενώ του πρόσαψε ότι έχει ήδη βγάλει "ετυμηγορία" για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για παραδικαστικό.
«Το τελεσίδικο βούλευμα λέει ότι δεν υπήρχε σκευωρία. Εφόσον δεν υπάρχει σκευωρία, ποιοι ευνόησαν την εταιρεία; Εφόσον οι τρεις μάρτυρες δεν ήταν κουκουλοφόροι αλλά αξιόπιστοι, σύμφωνα με το βούλευμα, υπάρχει ένα θέμα για όσα λέτε. Θα δοθούν απαντήσεις ή θα μείνουν όλα αδιευκρίνιστα;», ανέφερε.
Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε νέα αναφορά στο θέμα των ενδεχόμενων εκλογών, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «παράγοντα πολιτικής αστάθειας» και κατηγορώντας τον πως εκείνος θέλησε να ανοίξει «πρώτος με διαρροές και αμφίσημες δηλώσεις την προσφυγή στην κάλπη για να κάψει την απλή αναλογική», αλλά τώρα βλέπει «ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα».
«Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη τής απλής αναλογικής. Όσο και να το ξορκίζετε θα σας διαψεύσει η πραγματικότητα», είπε, και απευθυνόμενος στα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικές δυνάμεις, διαμήνυσε πως «εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, κάνουμε μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ, γιατί πρέπει να φύγει πριν η βλάβη καταστεί για την πατρίδα ανήκεστος».
«Όσοι θέλουν και διακηρύσσουν ότι θέλουν όχι απλά προοδευτική αλλά και σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Για να έχουν κάποιο νόημα οι λέξεις και κάποια λογική οι προτάσεις τους», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ