Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Είναι ο λόγος μου απέναντι στον δικό σας - Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: Είναι ο λόγος μου απέναντι στον δικό σας - Καταθέστε πρόταση δυσπιστίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, ναι, να παρακολουθούν οποιονδήποτε κρίνουν, αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένη τεκμηρίωση.

Με μια πρόκληση-πρόσκληση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αν πιστεύει ότι δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, έκλεισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις παρακολουθήσεις.

Προηγουμένως είχε επίσης υπογραμμίσει σε έντονο ύφος: Αλήθεια, κ. Τσίπρα; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό, κανέναν δημοσιογράφο, κανέναν επιχειρηματία; Εάν το διαβεβαιώσετε και το κάνετε θα έχετε παρανομήσει, διότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιον «ακούει» η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κανείς. Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Δεν το γνωρίζω».

Σταθερά απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε επίσης ο πρωθυπουργός: «Θα έρθω στην ουσία της κατηγορίας σας. Με κατηγορήσατε, κ. Τσίπρα, ότι εγώ έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Το είπατε ξεκάθαρα. Το είπατε με μεγάλη βεβαιότητα. Το είπατε με τόση βεβαιότητα που αναρωτιόμουν, τώρα που σας άκουγα, μήπως κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια; Διότι εδώ, όπως καταλαβαίνετε, είναι ο δικός σας λόγος απέναντι στο δικό μου».

Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, ναι, να παρακολουθούν οποιονδήποτε κρίνουν, αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένη τεκμηρίωση. Και, ναι, εδώ θα συμφωνήσουμε πιστεύω, για τις περιπτώσεις των πολιτικών προσώπων θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης το οποίο να δικαιολογεί μια τέτοια παρακολούθηση». Επεσήμανε ότι είναι ανοιχτός να ακούσει προτάσεις για πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. «Είμαι ανοιχτός αυτές τις προτάσεις να τις συζητήσουμε και στην Εξεταστική Επιτροπή και θα ευχόμουν το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής να μην είναι απλά μία διάγνωση για το τι έγινε σωστά και το τι έγινε λάθος, αλλά και μία σειρά από προτάσεις για το πώς η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί να γίνει καλύτερη, πιο διαφανής χωρίς όμως - να το τονίσω - να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητά της σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη εθνική συγκυρία».

Υπογράμμισε πως το ερώτημα που έθεσαν τόσο επιτακτικά ο κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Κατρίνης «γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη», γνωρίζουν πως δεν είναι κάτι που μπορεί να το απαντήσει ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτή την απάντηση θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να την πάρει ο κ. Ανδρουλάκης μόνο μέσα από μία απόρρητη διαδικασία ενημέρωσης. Και ρωτώ κ. Κατρίνη, γιατί δεν πάει ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί», τόνισε.

«Μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων κ. Τσίπρα;»

«Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη την οποία δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου, αναρωτιέμαι αν είχε την ίδια άποψη όταν επιχείρησε να τον σύρει στο ειδικό δικαστήριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τις παρακολουθήσεις. «Έχουμε βασική διαφορά ερμηνείας του Συντάγματος. Οφείλω να καταθέσω τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος του 1974, ο νόμος 2225, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο για άρση του απορρήτου για λόγους ασφαλείας. Αν ήθελε εξαίρεση βουλευτών, αυτό θα μνημονευόταν στο σχετικό νόμο» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει ζήτημα ουσιαστικό διάκρισης. Θεωρούμε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από δυνατότητα παρακολούθησης για θέματα εθνικής ασφάλειας αλλά πρέπει για πολιτικά πρόσωπα να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη» είπε και συμπλήρωσε: «Είπατε κ. Τσίπρα ότι επί των ημερών σας ότι δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού. Μετά είπατε δεν έδωσα εγώ εντολή. Επί των ημερών σας ήταν 54.000. Μία μία τις κοιτάξατε; Άλλη δουλειά δεν είχατε να κάνετε; Εγώ δεν γνώριζα καμία. Σας το είπα εξαρχής».

«Κάνατε κάποιες αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα: «Στην περίπτωση Κουκάκη, δεν τον γνωρίζω, και στην έρευνα που έκανε και την οποία θέλαμε να παρεμποδίσουμε και ενδεχόμενα σκάνδαλα. Το λέτε εσείς αυτό» είπε και ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Γιατί αφήσατε τη Βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα από τη στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πηγαίναμε σε εκλογές μετά το 2019; Για να ψηφίσετε το νέο ποινικό κώδικα. Να θυμίσω τι είπε για τον ποινικό κώδικα ο τέως υπουργός δικαιοσύνης σας, ο κ. Κοντονής»...

«Και μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων που κρατήσετε τη βουλή ανοιχτή μία εβδομάδα για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιους», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη»

Οι υπηρεσίες πληροφοριών κινούνται εξ ορισμού πάνω σε μια λεπτή γραμμή, είπε κατά την πρώτη τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη «να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη».

«Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο, που επιτελεί η ΕΥΠ» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν είστε τιμητής είστε υπόλογος για θεσμικό παράπτωμα

Ανδρουλάκης: Καλώ δημόσια τον κ. Μητσοτάκη να πει αύριο γιατί ήμουν δημόσιος κίνδυνος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider