ΗΠΑ: Μυστικά κονδύλια $300 εκατ. από Ρωσία σε πολιτικούς ανά τον κόσμο 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μυστικά κονδύλια $300 εκατ. από Ρωσία σε πολιτικούς ανά τον κόσμο 
Αμερικανικά μέσα αναφέρουν πως στόχοι έχουν αποτελέσει εκλογές σε χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο και η Μαδαγασκάρη.

Πάνω από 300 εκατ. δολάρια φέρεται να έχει καταβάλει σε πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους μέσω μυστικών κονδυλίων η Ρωσία από το 2014 έως σήμερα, στην προσπάθεια της να επηρεάσει τα αποτελέσματα τοπικών εκλογών και να ενισχύσει τη διεθνή επιρροή της, σύμφωνα με πολλαπλά αμερικανικά μέσα που επικαλούνται τηλεγράφημα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σε πρεσβείες της χώρας ανά την υφήλιο.

Η Ρωσία φέρεται να μετέφερε τα χρήματα σε μορφή μετρητών, κρυπτονομισμάτων και μη χρηματικών εισφορών, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους όπως ολιγάρχες, ανεξάρτητα ιδρύματα, υπηρεσίες ασφαλείας, think tanks της Ευρώπης, αλλά και κρατικές επιχειρήσεις στην Κεντρική Αμερική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Πάνω από 100 χώρες έχουν ενημερωθεί από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν ειδοποιήσει πάνω από 100 χώρες για τα ευρήματα της, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να προσφέρουν επιλεκτικά περαιτέρω πληροφορίες σε χώρες που φέρονται να έχουν αποτελέσει στόχο της ρωσικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για προσπάθεια επιρροής των εκλογικών διαδικασιών σε χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία, το Μαυροβούνιο και η Μαδαγασκάρη, χωρίς να κατονομάζουν λοιπές χώρες.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως το Κρεμλίνο σχεδιάζει να μεταφέρει επιπρόσθετα εκατοντάδες εκατομμύρια για να επηρεάσει εκλογές σε χώρες-στόχους υπέρ φιλορωσικών πολιτικών. Στόχος των ΗΠΑ με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών φέρεται να είναι η ενημέρωση για το μέγεθος της απειλής, το να κερδίσει επιπλέον πληροφορίες, καθώς και το να προειδοποιήσει ενδεχόμενους υποδοχείς παράνομων ρωσικών κεφαλαίων πως μπορούν να εντοπιστούν από τις αμερικανικές αρχές.

Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να άρει το απόρρητο και να διοχετεύσει πληροφορίες αναφορικά με τους πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους του Κρεμλίνου. Αναφορικά με την Ουκρανία, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τα ποσά που φέρεται να έχει δαπανήσει η Ρωσία για την αύξηση της επιρροής της. Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένως κατηγορήσει το Κρεμλίνο για προσπάθεια ανάμειξης στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider