Αθήνα σε Άγκυρα: «Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αθήνα σε Άγκυρα: «Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»
Υπουργείο Εξωτερικών
Άμεση η απάντηση Αθήνας στο Τουρκικό ΥΠΕΞ για τη Μειονότητα της Θράκης, που υπογραμμίζει πως «δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»

Τη δική της απάντηση στην Άγκυρα μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το τουρκικό ΥΠΕΞ, η οποία μιλούσε για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, δίνει η Αθήνα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Τουρκία για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία» τονίζει η Αθήνα.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως «δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Τουρκία: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει την ιστορία - Νέες προκλήσεις περί «τουρκικής μειονότητας»

Σε ένα ρεσιτάλ εμπρηστικών δηλώσεων προχώρησε την Παρασκευή το Τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Ελλάδα πως διαστρεβλώνει τα γεγονότα σχετικά με την Μικρασιατική Καταστροφή με στόχο την παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας, ενώ σε νέα ανακοίνωση κατηγορεί την Ελλάδα για «απειλές και πιέσεις» σε βάρος της «Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Πιο αναλυτικά, το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή τα 100 χρόνια από την εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, αναφέρει πως «μέσα από μη ρεαλιστικές, παράλογες δηλώσεις και δραστηριότητες των ελληνικών αρχών με την ονομασία της “Μικρασιατικής Καταστροφής”, έχει ως στόχο να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την ήττα του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή στην Ανατολία ως αποτέλεσμα της περιπέτειάς του πριν από 100 χρόνια και τα βάρβαρα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας, όπως και για να διαστρεβλώσει τα ιστορικά δεδομένα και να παραπλανήσει τη δική της κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα».

Σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάννης, αναφέρει πως η Ελλάδα αναγνωρίζει πως πρέπει να παράσχει αποζημιώσεις και έχει αποδεχτεί ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

«Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 59 της Συνθήκης της Λωζάννης, “η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση αποκατάστασης των ζημιών που προκύπτουν από τις ενέργειες του ελληνικού στρατού ή διοίκησης στην Ανατολία, αντίθετες με τους κανόνες του πολέμου”, λόγω των μαζικών δολοφονιών και καταστροφών που έχει διαπράξει κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ανατολία. Θυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι αποδέχτηκε τα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε σε αποζημίωση» τονίζει το ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας.

Παράλληλα, για το μεταναστευτικό επισημαίνει πως η Ελλάδα, «που δεν πήρε ποτέ μάθημα από την ιστορία, συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις ανελέητες πράξεις της, αφήνοντας αβοήθητους μετανάστες να πεθαίνουν, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ γυναικών και παιδιών, ακόμη και σήμερα».

Τέλος, τονίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «να υπενθυμίζει στην Ελλάδα – που προσπαθεί με ψέματα να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα – τα μελανά σημεία της ελληνικής ιστορίας και σήμερα» και να λέει την αλήθεια στη διεθνή κοινότητα.

Νέες προκλήσεις για τη «μειονότητα» στη Θράκη

Λίγη ώρα αργότερα μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης για την Μικρασιατική Καταστροφή, το τουρκικό υπουργείο με ανάρτησή του στο Twitter επανέλαβε εκ νέου τις θέσεις της Άγκυρας για τη μειονότητα της Θράκης, αναφέροντας:

«Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις».

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρθηκε σε πρόσφατες καταγγελίες από τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές τη διερεύνηση του θέματος και την τιμωρία των δραστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν ήθελε να συναντήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ

Νέες προκλήσεις Τσελίκ: Ο Μητσοτάκης απειλεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας

Δένδιας: Η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider