Έως 1,5 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει η Ελλάδα με την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Έως 1,5 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομήσει η Ελλάδα με την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών
Εξοικονόμηση διοικητικών βαρών κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ μπορεί να πετύχει η Ελλάδα σε ορίζοντα πενταετίας με την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Στις πολιτικές προτεραιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης την τελευταία τριετία, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, στη διαδικτυακή ομιλία του στην ενότητα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των επιχειρηματικών φορέων» του Balkan Forum 2022, που διεξάγεται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μένει πίσω στις ψηφιακές εξελίξεις που συντελούνται παγκοσμίως, ενώ ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να πρωτοπορήσει σε θέματα τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr, που αφορά σε πάνω από 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρηματίες, τόνισε ότι το 2022 έγιναν κοντά στο 1 δισ. συναλλαγές, έναντι των 8,8 εκατ. το 2018, ενώ μίλησε για τη συγκρότηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της εθνικής συνεκτικής πολιτικής διοικητικών διαδικασιών, η οποία, όπως διευκρίνισε, θα παρουσιαστεί στο προσεχές μέλλον, βασίζεται σε τρεις πυλώνες και στόχος της είναι μεν η ψηφιοποίηση, αλλά και η εν γένει απλούστευση όλων των διαδικασιών του κράτους.

Ο ένας πυλώνας είναι το εθνικό μητρώο διαδικασιών, όπου συγκεντρώνονται και καταγράφονται όλες οι διοικητικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το δημόσιο -είναι ήδη καταγεγραμμένες 1.600 και στόχος είναι μέχρι τέλος του 2022 να φτάσουν τις 4.000- ο δεύτερος πυλώνας είναι το εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών και ο τρίτος η αποτίμηση όλων των παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά τα πόσα χρήματα γλιτώνουν οι επιχειρήσεις από την ψηφιοποίηση και απλούστευση διαδικασιών.

Από σχετική μελέτη που έγινε σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και την Deloitte, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, προέκυψε ότι «η απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών ουσιαστικά έχουν μειώσει τα διοικητικά βάρη και έχουν κάνει εξοικονομήσεις τα τελευταία χρόνια για πολίτες και επιχειρηματίες, σχεδόν 270 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε ορίζοντα 5ετίας μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση διοικητικών βαρών προς επιχειρήσεις και πολίτες κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ».

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις από κολοσσούς γιατί «βλέπουν ότι υπάρχει μια δυναμική και σοβαρή πολιτική σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε διάφορα πεδία της οικονομίας» και υπογράμμισε ότι «η αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ένα ζήτημα του παρόντος και η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα ώστε η Ελλάδα να κάνει άλμα στο συγκεκριμένο πεδίο». Συμπλήρωσε δε, πως «εμείς θέλουμε η ανάπτυξη που γίνεται σε αυτόν τον χώρο να είναι βιώσιμη και συνεχής».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ότι το ψηφιακό μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας δεν είναι απλώς «μονόδρομος», αλλά και μια ευκαιρία, ενώ υπογράμμισε ότι προσδοκία της κυβέρνησης αποτελεί «να πετύχουμε όλους τους στόχους μας σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού ως το 2026».

Ν. Ευθυμιάδης: Στην τελική ευθεία για το Thess Intec

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη της κατασκευής του Πάρκου 4ης γενιάς του Thess Intec στη Θεσσαλονίκη, με τις εργασίες ανέγερσης να αναμένονται εντός του Ιανουαρίου, όπως ανέφερε, μιλώντας στην ίδια ενότητα του Balkan Forum, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του Νίκος Ευθυμιάδης. Αναφερόμενος δε, στα έξι «Mega Projects» του, πρόσθεσε ότι ήδη 70 επιχειρήσεις και 17 εργαστήρια «δουλεύουν» πάνω στα σχέδιά τους τους πριν καν να είναι έτοιμο το έργο, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2025.

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του, ο κ. Ευθυμιάδης είπε ότι στόχος είναι, μακροπρόθεσμα, το Thess Intec να προσελκύσει 7.000 επιστήμονες, ενώ αναφερόμενος στην πρόθεση που υπάρχει να ανεγερθεί εντός αυτού ένα Κέντρο Πολιτισμού, τόνισε ότι «η τεχνολογία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ανθρώπων».

Επιπλέον, επισήμανε ότι στα Βαλκάνια δεν λείπει το ανθρώπινο δυναμικό, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τα Τεχνολογικά Πάρκα θα λειτουργήσουν ως επιταχυντές στο μέλλον για θέματα τεχνολογίας και αναγνωρίζοντας τα άλματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σημείωσε πως «δυστυχώς για τη χώρα μας δεν υπήρχε εθνική στρατηγική ανάπτυξης της καινοτομίας όταν έπρεπε».

Αν. Τζήκας- Απαραίτητος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ο ψηφιακός μετασχηματισμός

«Είναι πλέον σαφές ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών και την προσαρμοστικότητα των ανθρώπων στις σύγχρονες συνθήκες», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPO A.E, Αναστάσιος Τζήκας, επικεφαλής του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης» A.E.

Αφού σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο 10ετίες δημιουργήθηκε σε βαλκανικό επίπεδο ένας κοινός χώρος, ο κ. Τζήκας διατύπωσε την εκτίμηση ότι «τα τελευταία χρόνια η προσπάθειά μας ατόνησε, παρά το γεγονός ότι στον ψηφιακό κλάδο, όλες οι χώρες των Βαλκανίων έχουν κάνει σημαντική πρόοδο».

Αναφέρθηκε στη διοργάνωση της έκθεσης νέων τεχνολογιών «Beyond», που, όπως είπε, διοργανώθηκε λόγω της ανάγκης που προέκυψε από σχετική έρευνα που έγινε για τη δημιουργία μιας έκθεσης που θα συγκεντρώνει όλο τον κλάδο από τα Βαλκάνια, τη ΝΑ Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι το 2023 θα γίνει τον Μάιο.

Μιλώντας για την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ο ίδιος είπε ότι «ελπίζουμε να είναι έτοιμη το 2026 με 2028» και σημείωσε ότι το 55% του χώρου θα είναι αστικό πάρκο.

Σχετικά δε, με τη δράση του πρώτου Πάρκου επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκης, της Τεχνόπολης, ο κ. Τζήκας μίλησε για τις προοπτικές στην επόμενη 10ετία και υπογράμμισε την ανάγκη να «κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στον τόπο τους και να μην μεταναστεύουν».

Νέες τεχνολογίες, αλλαγή κουλτούρας και διαλειτουργικότητα απαιτεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί τις νέες τεχνολογίες, αλλά και την αλλαγή κουλτούρας, τόνισε, από την πλευρά του, ο οικονομικός αναλυτής στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Δημήτριος Γούλιας, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργιών σε επίπεδο Βαλκανίων. Μάλιστα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το επενδυτικό πλάνο για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να επεκταθεί σε όλη την περιοχή.

Στη σημασία της διαλειτουργικότητας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφέρθηκε η υπεύθυνη προγραμμάτων για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσπασμένη εθνική εμπειρογνώμονας στη γενική διεύθυνση πληροφορικής της ΕΕ (Μονάδα Διαλειτουργικότητας) στις Βρυξέλλες, Βικτώρια Καλογήρου. Τόνισε ότι η διαλειτουργικότητα είναι σημαντική γιατί έχει άμεση επίπτωση στις διεργασίες και εξασφαλίζει διαφάνεια, ενώ αναφερόμενη στα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ, γνωστοποίησε ότι δημιουργείται το ρυθμιστικό πλαίσιο για κοινούς φορείς σε όλη την κοινότητα επάνω στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μεταξύ άλλων, η ίδια αναφέρθηκε στο προς ίδρυση Παρατηρητήριο που θα καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε θέματα διαλειτουργικότητας στην ΕΕ, με στόχο, όπως σημείωσε, να έχουν όλοι πρόσβαση στις καλές πρακτικές που υπάρχουν.

Στα νέα προγράμματα που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, Ελλάδα, Παρασκευή Δραμαλιώτη, κάνοντας μνεία και στη δωρεάν εκπαίδευση των 5.000 δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία με την Microsoft σε θέματα κυρίως τεχνολογιών νέφους και προαναγγέλλοντας τη συνέχιση του προγράμματος και το 2023. Γνωστοποίησε ακόμη ότι ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση των επιτελικών στελεχών του δημοσίου σε τρεις ειδικότητες (νομοτέχνης, αναλυτής της δημόσιας πολιτικής και αναλυτής ψηφιακής πολιτικής), παρουσίασε τις συνεργασίες του κέντρου με τις βαλκανικές χώρες και αναφέρθηκε σε μια προς δημιουργία μονάδα για παροχή τεχνογνωσίας στις γειτονικές χώρες.

Η βαλκανική εμπειρία στον τομέα

Το πλαίσιο επενδύσεων στα Δυτικά Βαλκάνια παρουσίασε η country manager του Western Balkan Investment Framework για τη Βόρεια Μακεδονία, Orhideja Kaljoshevska, υπογραμμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι όντως ο ψηφιακός κόμβος γι' αυτά στην ΕΕ, ενώ από την πλευρά του ο managing director του TECOS Dr. Aleš Hančič, ανέλυσε το πώς πέτυχε η Σλοβενία την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, κυρίως με στρατηγικές συνεργασίες με όλους τους τομείς του μέλλοντος. Υπογράμμισε την αυξημένη ανάγκη που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι «δεν έχουν το θάρρος, αλλά ούτε και τη γνώση για να μετασχηματιστούν ψηφιακά με επιτυχία».

Την προσπάθεια της Σερβίας στον δρόμο της ψηφιοποίησης ανέπτυξε η Dragana Bećić από το αρμόδιο για τις τεχνολογίες των πληροφοριών και το e-Government Γραφείο της σερβικής κυβέρνησης.

Συντονιστής της ενότητας «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, συγκλίσεις και δικτυώσεις στα Βαλκάνια των επιχειρηματικών φορέων» ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Δρ. Δημήτριος Τζοβάρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider