Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σε μία κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επισημαίνεται πως στη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
Θετικό κλίμα στη συνάντηση
H συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και διήρκησε 40 λεπτά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας Υπουργός διεμήνυσε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.
Συμφωνήθηκε, επίσης, να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκαλύψει ποια θα είναι η απάντησή του σε ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση της Ρωσία
Την ίδια στιγμή, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει οποιουδήποτε τύπου πυρηνικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας, θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποια ακριβώς θα είναι η απάντησή της.
«Δεν θα υπεισέλθουμε στο πώς ακριβώς θα απαντήσουμε, αλλά φυσικά αυτό θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης. Θα σήμαινε ότι ξεπεράστηκε ένα πολύ σημαντικό όριο. Ακόμη και χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος θα ήταν πολύ σοβαρή (εξέλιξη), που θα άλλαζε τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία», επεσήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει σε εγρήγορση τις επόμενες εβδομάδες και, αφού υπενθύμισε ότι ο θεμελιώδης σκοπός της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης, τονίζοντας πως φαίνεται «εξαιρετικά μακρινό» το ενδεχόμενο να υπάρξουν οι συνθήκες που θα υποχρέωναν το ΝΑΤΟ να απαντήσει με χρήση πυρηνικών όπλων.