Ο εφιάλτης της πυρηνικής απειλής επιστρέφει στην Ευρώπη, με τους New York Times να αποκαλύπτουν πως ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν πρόσφατα συνομιλίες για το πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στον πόλεμο με την Ουκρανία, εντείνοντας την ανησυχία των ΗΠΑ και της Δύσης.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, που εντάσονται στο πλαίσιο της αυξανόμενης πυρηνικής ρητορικής της Ρωσίας λόγω των αποτυχιών στο πεδίο της μάχης σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα.
Για να φτάσουν οι Ρώσοι να συζητούν για πυρηνικά στο ουκρανικό έδαφος, δείχνει πόσο απογοητευμένοι ήταν για τις επιδόσεις τους στις γραμμές του πολέμου αλλά και ότι οι απειλές του Πούτιν μπορεί να μην μείνουν στα λόγια.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν δει στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα ούτε έλαβαν άλλα τακτικά μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο χτύπημα, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι πληροφορημένη για τις φερόμενες συζητήσεις στα μέσα Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του, ο Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς, διευθυντής της C.I.A. προειδοποίησε πως η «δυνητική απελπισία» του Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία και οι οπισθοχωρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο, μπορεί να οδηγήσουν τη Μόσχα να λάβει μία τέτοια απόφαση.
«Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε αλλά δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τέτοια χρήση» επεσήμανε ο αρμόδιος επικοινωνίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδία μάχης για να συντρίψουν τις συμβατικές δυνάμεις. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στη μάχη, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί με πολλούς τρόπους, είτε μέσω πυραύλω είτε μέσω του πυροβολικού.