G20: Πολυδιάστατες κρίσεις για τη διεθνή οικονομία – Χωρίς ομοφωνία το μήνυμα προς τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
G20: Πολυδιάστατες κρίσεις για τη διεθνή οικονομία – Χωρίς ομοφωνία το μήνυμα προς τη Ρωσία
Τι αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους που εκδόθηκε μετά την σύνοδο κορυφής στο Μπαλί οι ηγέτες της G20.

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «απαράμιλλες πολυδιάστατες κρίσεις», που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την άνοδο του πληθωρισμού, αναγκάζοντας πολλές κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική, τονίζεται στην κοινή δήλωση της G20.

«Οι κεντρικές τράπεζες της G20…παρακολουθούν στενά τις επιπτώσεις των πιέσεων που ασκούν οι τιμές στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και θα συνεχίσουν να ρυθμίζουν ανάλογα το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής με βάση τα στοιχεία και με πλήρη διαφάνεια», επισημαίνεται.

Tα μέλη της G20 επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα έχουν κινηθεί σημαντικά φέτος».

Όσον αφορά το χρέος, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την «επιδείνωση» της κατάστασης ορισμένων χωρών και τόνισαν τη σημασία όλων των πιστωτών να μοιράζονται ένα δίκαιο βάρος. Τέλος, ζήτησαν «προσωρινές και στοχευμένες» δημοσιονομικές δαπάνες σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Λύπη για τη ρωσική επίθεση

Παράλληλα «εκφράζουν τη λύπη τους με τους εντονότερους όρους» για την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και ζήτησαν την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση της Μόσχας από τα ουκρανικά εδάφη αλλά χωρίς ομοφωνία, δηλαδή κατά πλειοψηφία.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά υπήρξαν και άλλες απόψεις. Τονίζεται ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρηθεί και ότι η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη, ενώ καλωσορίζεται η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε η δήλωση, με τη Ρωσία, η οποία είναι μέλος της G20, προφανώς να αντιτάσσεται στη διατύπωση. Οι θέσεις της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες απείχαν από παρόμοιο ψήφισμα του ΟΗΕ τον Μάρτιο, δεν ξεκαθαρίστηκαν επίσης.

«Η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη», ανέφερε επίσης η δήλωση όπου προστίθεται πως: «Είναι σημαντικό να τηρείται το διεθνές δίκαιο και το πολυμερές σύστημα που προστατεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτό περιλαμβάνει την υπεράσπιση όλων των αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου

Τέλος, συμφώνησαν σήμερα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να περιοριστεί παγκοσμίως η αύξηση των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την σταδιακή κατάργηση της αμείωτης χρήσης άνθρακα.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτό θα απαιτήσει ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες», προστίθεται και κάλεσαν τους μετέχοντες στη συνεχιζόμενη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 που διεξάγεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου να «κλιμακώσουν επειγόντως» τις προσπάθειες στη σύνοδό τους κορυφής για το θέμα του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

«Οι προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, συνάδοντας με τις εθνικές συνθήκες και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη προς δίκαιες μεταβάσεις» κατέληξαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Το οριστικό σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στην τιμή - Τι περιλαμβάνει

Η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές

«Πιο κοντά σε παγκόσμιο πόλεμο η Δύση» λέει ο Μεντβέντεφ για Πολωνία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider