Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Την τροπολογία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Παρών, ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ και Ελληνική Λύση.
«Προβλέπουμε την επέκταση του μηχανισμού φορολόγησης υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που αιτιολόγησε την τροπολογία λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στον κλάδο της παραγωγής, που μέχρι τώρα έχει αποδώσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν επιστρέψει σε λογαριασμούς ρεύματος. «Έχουμε υποχρεώσει, για πρώτη φορά, μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τους προμηθευτές, κάθε 20 του μηνός, να δηλώνουν ποια είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου μήνα. Επειδή είχαμε πολύ έντονες, και παραμένουν πολύ έντονες, οι μεταβολές στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας ,εξαιτίας βεβαίως, των μεταβολών στις τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας υπερεσόδων, υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», είπε ο κ. Σκρέκας.
«Υπολογίζουμε μια εύλογη τιμή λιανικής, βάσει της τιμής χονδρικής -της πραγματικής τιμής χονδρικής- υπολογίζουμε ποια είναι η τιμή χρέωσης από τους προμηθευτές και αν υπάρχει διαφορά μεταξύ εύλογης τιμής και τιμής χρέωσης, δηλαδή υπάρχει μια θετική διαφορά, αυτή την ανακτούμε σε ποσοστό κατ' αρχήν 60% φέτος και αφήνουμε ένα υπολειπόμενο 40% το οποίο θα συμψηφιστεί με πιθανές διαφορές στα επόμενα τρίμηνα», είπε επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «κλείνουμε την πόρτα και σε παραγωγούς και σε προμηθευτές στη δημιουργία υπερεσόδων, δηλαδή υπερκερδών. Όλα αυτά τα χρήματα τα εισπράττουμε πίσω και τα οδηγούμε στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και με αυτό τον τρόπο επιδοτούμε τους λογαριασμούς, διατηρώντας προσιτές τιμές».
«Η Κυβέρνηση και μαγειρεύει και καλύπτει τα υπερκέρδη και ο υπολογισμός της πλήττει το δημόσιο συμφέρον», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και κατήγγειλε ότι «η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τα υπερκέρδη, στηρίζει την αισχροκέρδεια, γιατί μόνη της προτεραιότητα είναι να πηγαίνουν τα λεφτά στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών, που είναι ακόμα σήμερα».
Ομολογία αποτυχίας, χαρακτήρισε την τροπολογία η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Ευαγγελία Λιακούλη. «Γιατί τη φέρνετε αυτή την τροπολογία; Δεν είναι ομολογία αυτή ότι αποτύχατε να εισπράξετε; Φέρνετε σήμερα τροπολογία με την οποία μας λέτε ότι αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττετε τα έσοδα, ενώ σας είπαμε ‘κλιμακωτό πλαφόν στην τιμή της λιανικής'», είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Η μόνη απάντηση που θα έπρεπε να έχετε δώσει από την πρώτη στιγμή, θα έπρεπε να ήταν το πλαφόν στη λιανική. Είναι καθαρή, ξεκάθαρη θέση, η οποία λύνει το πρόβλημα από τη ρίζα», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου.
«Εδώ πραγματικά γελάμε», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε: «Μόνο ο κ. Μυτιληναίος και οι επιχειρήσεις του, με το 7% της ενέργειας, εμφάνισαν κέρδη 9μηνου 300 εκατομμύρια ευρώ και η ΡΑΕ εκ μέρους σας υπολογίζει υπερκέρδη του συνόλου της αγοράς στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πραγματικά ως εδώ η υποκρισία απέναντι σε ένα λαό που έχετε εξαθλιώσει για να ταΐζετε τις αχόρταγες ορέξεις των δεκαπέντε επιχειρηματιών ολιγαρχών».
«Δίπλα στο ‘καλάθι της κοροϊδίας', φέρνετε τροπολογία για τα υπερβάλλοντα έσοδα των προμηθευτών, που θα πάνε στο Ταμείο της πράσινης μετάβασης. Δηλαδή θα επιστραφούν πάλι στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και υπογράμμισε πως «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται η αιτία της ενεργειακής κρίσης και της φτώχειας -που είναι η απελευθέρωση, το χρηματιστήριο και το ακριβό ενεργειακό μίγμα σε βάρος της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πηγών ενέργειας, που υλοποίησαν μαζί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των εταιρειών ενέργειας σε περιόδους κρίσης, μέσα από ένα κυμαινόμενο χαράτσι μέσω των λογαριασμών του ρεύματος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ