(upd 19:08) Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν διατράνωσαν τη σταθερότητα της συμμαχίας των ΗΠΑ και της Γαλλίας, «δύο αδελφών χωρών που αγωνίζονται για την ελευθερία», παρά τις τριβές που υπάρχουν λόγω της αμερικανικής βιομηχανικής πολιτικής που χαρακτηρίζεται «υπερβολικά επιθετική» από το Παρίσι.
«Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον κήπο του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας».
«Η κοινή μοίρα μας είναι να ανταποκρινόμαστε μαζί» στις παγκόσμιες προκλήσεις, απάντησε ο Γάλλος ηγέτης. «Οι δύο χώρες μας είναι αδελφωμένες στον αγώνα τους για την ελευθερία», πρόσθεσε.
Η τελετή υποδοχής του γαλλικού προεδρικού ζεύγους τα είχε όλα: 21 κανονιοβολισμούς, εθνικούς ύμνους, μια στρατιωτική μπάντα… υπό τον χειμωνιάτικο ήλιο της Ουάσινγκτον.
Ενώ κατευθύνονταν προς το Οβάλ Γραφείο, για τις συνομιλίες τους πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος θεάθηκε να βάζει το χέρι στον ώμο του Μπάιντεν.
«Είναι σημαντικό» να συνεργαστούν στενά οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία «στις οικονομίες και τους πολίτες μας», σημείωσε ο Μακρόν.
Ο 80χρονος Δημοκρατικός Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να συσφίξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, ο «παλαιότερος» εκ των οποίων είναι η Γαλλία, σύμφωνα με τη διατύπωση της Ουάσινγκτον. Με τον Μακρόν ωστόσο, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά: τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα στρατιωτική συμμαχία με τη Βρετανία και την Αυστραλία, η οποία στερούσε από τη Γαλλία μια κολοσσιαία σύμβαση για την πώληση υποβρυχίων. Ο Μπάιντεν, χωρίς να αναθεωρήσει την απόφασή του, παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για μια «αδέξια» κίνηση και έκανε τα πάντα για να κατευνάσει τον Εμανουέλ Μακρόν, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τους αναλυτές, κορυφώθηκε με την υποδοχή του στον Λευκό Οίκο.
Στην επίσκεψη αυτή αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και άλλες διαφορές τους. Την Τετάρτη, ο Μακρόν εξέφρασε με έντονο ύφος τη λύπη του για τις «υπερβολικά επιθετικές» οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ απέναντι στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει νέα ώθηση στην αμερικανική βιομηχανία και να καθησυχάσει τη μεσαία τάξη. Για τη Γαλλία, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, ο «Νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού» που προώθησε ο Λευκός Οίκος και προβλέπει μεταξύ άλλων την επιχορήγηση της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εφόσον τα οχήματα αυτά κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Ο Μακρόν επιβεβαιώνει ότι θα συνομιλήσει με τον Πούτιν μέσα στις επόμενες μέρες
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνομιλήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό ABC.
«Ήθελα να κάνω την επίσημη επίσκεψη πρώτα και να έχω μια εις βάθος συζήτηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τις ομάδες μας μαζί», δήλωσε ο Μακρόν στο ABC, τονίζοντας ότι θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο μέσα «στις επόμενες ημέρες».
Μεταξύ των πολλών θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσημης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, η οποία ξεκίνησε χθες Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα θέλουν σίγουρα να δείξουν τη συμφωνία τους για την απάντηση που θα δοθεί στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους απηύθυνε έκκληση σήμερα για «διαρκή ειρήνη» ώστε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος.
«Μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που θα επιβληθεί στους Ουκρανούς», τόνισε. «Μια δίκαιη ειρήνη δεν είναι μια ειρήνη που δεν θα γινόταν αποδεκτή μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα από ένα από τα δύο μέρη».
Ο Πούτιν «διέπραξε ένα λάθος», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και να διαπραγματευτούμε κάτι; Νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό», συνέχισε.
Η τελευταία επίσημη συνομιλία μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύει να έχει «άμεση επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο» καταρχάς για θέματα που αφορούν την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση και για τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.
Ο Μακρόν επιθυμεί να υπενθυμίσει στον Πούτιν τα αιτήματα του Παρισιού: «να φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ