Δοκιμαστική συμφωνία για την επιβολή φόρου άνθρακα στα εισαγόμενα αγαθά που προέρχονται από τρίτες χώρες, ελπίζουν να επιτύχουν Ευρωκοινοβούλιο και κράτη - μέλη της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου για να έρθει πιο κοντά στον στόχο της για την πράσινη μετάβαση, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση της ρύπανσης σε άλλα μέρη του πλανήτη.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένεται να δοθούν οι βασικές λεπτομέρειες για τον Μηχανισμό Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (Carbon Border Adjustment Mechanism ή CBAM) αργότερα μέσα στη μέρα, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και μια πρόβλεψη για το ποια προϊόντα θα καλύπτονται.
Αν και οι δύο θέλουν να επιβάλλουν ένα όριο στο εισαγόμενο τσιμέντο, το ατσάλι, τα λιπάσματα αλουμινίου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που όλα τους απαιτούν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα, οι αξιωματούχοι του κοινοβουλίου ζητούν επίσης να συμπεριληφούν τα πλαστικά και το υδρογόνο.
Παράλληλα, ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα είναι το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς δεν θα τιμωρούνται με υψηλότερα κόστη, παράλληλα με τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων για τους τομείς που καλύπτονται από το CBAM στο σύστημα εμπορίας εκπομπών του μπλοκ.
Μια συμφωνία για το μέτρο αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια επιτυχία για μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προτάσεις της ΕΕ, που ανακοινώθηκε πέρυσι στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων της ΕΕ με στόχο να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές ρύπων ως το τέλος της δεκαετίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προτείνει την ιδέα τον Ιούλιο του 2019, την οποία τότε είχε αποκαλέσει Carbon Border Tax (Συνοριακό Φόρο Ανθρακα). Και ακριβώς γι’ αυτό πρόκειται: για έναν φόρο που μπαίνει στις εκπομπές άνθρακα. Ενας μηχανισμός όπως ο CBAM μπορεί να μην συμπεριλάβει χώρες που έχουν ήδη φορολογήσει τις εκπομπές άνθρακα Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μόνο το 1/5 των κρατών έχουν προχωρήσει σε τέτοια φορολογία.