Qatargate: Την Τετάρτη η απόφαση για προφυλάκιση της Καϊλή - Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Ευρωκοινοβούλιο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Qatargate: Την Τετάρτη η απόφαση για προφυλάκιση της Καϊλή - Σε «αναμμένα κάρβουνα» το Ευρωκοινοβούλιο
Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη απόφαση για την προφυλάκιση των τεσσάρων κρατουμένων ή όχι μέχρι τη δίκη, η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε σε δεύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της βελγικής πρωτεύουσας.

«H μέρα της κρίσης» για την Εύα Καϊλή είναι την Τετάρτη, ενώ θα περάσει άλλη μία νύχτα στη φυλακή, στον απόηχο του σκανδάλου μεγατόνων Qatargate που έχει προκαλέσει χάος στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες και την κοινή γνώμη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

Ο ανακριτής θα κρίνει αν θα παραμείνει προφυλακισμένη και ποιες κατηγορίες θα αποδοθούν στην Ευρωβουλευτή αλλά και ποια θα είναι η τύχη των υπόλοιπων συλληφθέντων. Οι έρευνες για το Qatargate «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς ενώ ομόφωνα η διάσκεψη των προέδρων και με τεράστια πλειοψηφία 625 ψήφων, με μία μόλις ψήφο κατά και δύο αποχές, η ολομέλεια αφαίρεσε από την Εύα Καϊλή τον τίτλο της αντιπροέδρου. Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη απόφαση για την προφυλάκιση των τεσσάρων κρατουμένων ή όχι μέχρι τη δίκη, η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε σε δεύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της βελγικής πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, ο συνήγορός της στην Αθήνα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστηρίζει ότι η Εύα Καϊλή ήταν εντολοδόχος της προεδρίας του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΕΡΤ με τον δικηγόρο της κυρίας Καϊλή στο Βέλγιο, κ. Ριζόπουλο, αναφέρθηκε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν θα κάνει καμία δήλωση, κανένα σχόλιο πριν πάει αύριο στις δικαστικές αρχές.

Παράλληλα, οι έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, τόσο σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες όσο και στους ευρωβουλευτές συνεχίζονται ακάθεκτες και σφραγίζονται γραφεία, ενώ οι αρχές έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις υπολογιστών, για να βρουν μέχρι πού έφτανε αυτό το κύκλωμα και ποιοι εμπλέκονται.

Περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ συνολικά σε μετρητά βρήκαν και κατάσχεσαν οι βελγικές αρχές στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και της Eύας Καϊλή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες.

Αρνείται τα πάντα

Ο κ. Δημητρακόπουλος, μεταφέροντας, όπως είπε κατ΄ εντολήν της Εύας Καϊλή, τις απόψεις της κατηγορούμενης από τις βελγικές Αρχές για υπόθεση δωροληψίας και διαφθοράς, είπε πως «κατ΄ αρχήν είναι απολύτως ψευδές ότι εγώ είχα προσωπική ατζέντα που χρησιμοποιούσα ή πλάσαρα στο κράτος του Κατάρ. Από το 2019 υπήρχαν συζητήσεις από την Ευρωπαϊκή ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ό,τι θα πρέπει να ανοιχτεί και αν αναπτύξει σχέσεις με το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, επειδή ήταν αναπτυσσόμενη περιοχή».

Αιχμές για Μπορέλ, Γιόχανσον, Μέτσολα

Παράλληλα, ενέπλεξε στην υπόθεση και ορισμένα από τα μεγάλα ονόματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπη Εσωτερικών, Ίλβα Γιόχανσον, καθώς και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μου είπε ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Γιόχανσον ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι έλαβαν απόφαση για το Κατάρ. Η κ. Μέτσολα έκανε Επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κ. Καϊλή αντιπρόσωπο της και όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα είπε ήταν σύμφωνα με όσα απηχούν τις απόψεις της Επιτροπής και διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής», σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο.

Ερωτηθείς για την περιβόητη ομιλία υπέρ του Κατάρ στην Ευρωβουλή, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί λόγω του απορρήτου της προδικασίας στο Βέλγιο να αναφερθεί σε τέτοιες λεπτομέρειες, επανέλαβε πως η κ. Καϊλή του είπε «αν πήγα στο Κατάρ και έκανα προσωπική ατζέντα, θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος ότι δωροδοκήθηκα για να περάσω τις θέσεις του Κατάρ. Όμως, δεν προσέφερα κάτι στο Κατάρ, άρα γιατί να με πληρώσουν;», ενώ συμπλήρωσε ότι «συνεργάτες της κ. Καϊλή μου είπαν ότι οι δηλώσεις της στην Ευρωβουλή ήταν δηλώσεις που τις υιοθέτησε από τον ILO, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας».

Κληθείς να σχολιάσει την φωτογραφία με τα χρήματα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Le Soir», ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτά προέρχονται από το σπίτι της κ. Καϊλή ή από άλλων συλληθφέντων, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει και στο κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η ίδια δηλώνει αθώα και επιρρίπτει όλη την ευθύνη στον σύντροφο της.

«Βρέθηκαν χρήματα στην κ. Καϊλή, αλλά αυτά δεν προέρχονται από το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία σχέση δωροδοκίας με το Κατάρ, δεν τους έκανε κανένα ρουσφέτι, καμία ανάγκη δεν την είχαν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο Εμίρης του Κατάρ να μιλήσει», προσέθεσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είναι μόνο ποινική υπόθεση αυτή που αφορά την κ. Καϊλή, αλλά είναι εξόχως πολιτική.

Προδομένη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο συνήγορος της κ. Καϊλή αναφέρει πως αισθάνεται προδομένη από τους συναδέλφους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποφάσισαν να την παύσουν από τα καθήκοντα της αντιπρόεδρου του ΕΚ. «Μίλησα σήμερα με την κυρία Καϊλή κι έσπασε τη σιωπή της. Εξέφρασε παράπονα για τη στάση των συναδέλφων της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Λέει ότι αισθάνεται προδομένη όταν την εμφανίζουν σαν να έχει προσωπική ατζέντα με το Κατάρ και όταν αφήνουν να εννοηθεί ότι δωροδοκήθηκε», δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος. «Η θέση της είναι ότι δεν δεχόταν δωροδοκίες, είναι αθώα, το Κατάρ δεν την είχε ανάγκη, δεν χρειαζόταν να τη δωροδοκήσει, δεν είχε τίποτα να προσφέρει στο Κατάρ», συνέχισε.

«Του συζύγου είναι τα λεφτά - Ψάξτε τη σύνδεση ΜΚΟ, Ιταλών και Αφρικής»

Η δεύτερη «βόμβα» του δικηγόρου είναι ότι τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι δεν προέρχονται από το Κατάρ, αλλά από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Αφρική. Μάλιστα, ενέπλεξε ακόμα περισσότερο τον σύζυγο της Εύας Καϊλή, λέγοντας: «Κοιτάξτε τους Ιταλούς», εννοώντας, προφανώς, ότι ο Τζόρτζι μαζί με άλλους Ιταλούς έχουν κάνει παράνομες δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα έλεγε η Καϊλή για το Κατάρ.

Επίσης, έκανε νύξεις ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της ευρωβουλευτού είναι από κατασχέσεις εννέα ατόμων, από τους οποίους οι τέσσερις έχουν προφυλακιστεί για την υπόθεση του Qatargate. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ένα κομμάτι αυτών των χρημάτων εντοπίστηκε και στο σπίτι της κα Καϊλή, προσθέτοντας ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έχει δωροδοκηθεί από κανέναν.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, συνεχίζοντας, άφησε αιχμές κατά του συζύγου της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, από τον οποίο ζήτησε να δώσει εξηγήσεις σε ποιον ανήκαν αυτά τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι του και τι ακριβώς εξυπηρετούσαν. «Η Εύα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα χρήματα», επανέλαβε ο συνήγορος της ευρωβουλευτού στους παρουσιαστές του δελτίου ειδήσεων του καναλιού.

Μάλιστα, η ιταλική οικονομική αστυνομία, μετά από σχετικό αίτημα της βελγικής δικαιοσύνης, κατέσχεσε 20.000 ευρώ, στο σπίτι του Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοντά στο Μιλάνο. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica γράφει, τέλος, ότι «ο Τζόρτζι συνεργάζεται με τους Βέλγους δικαστικούς».

Γιόχανσον: «Ντροπή σας»

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Επιδοκιμάζοντας το έργο των Βέλγων εισαγγελέων, των αστυνομικών αρχών μαζί με την πρόεδρο του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα, βουλευτές και αξιωματούχους, για την πλήρη υποστήριξή τους και την αποφασιστική δράση τους, χαρακτήρισε τις καταγγελίες εξαιρετικά σοβαρές. Στους αποδέκτες των χρημάτων, είπε: «Ντροπή σας. Ντροπή σας που προδώσατε την εμπιστοσύνη μας. Την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης που περιμένουν από εσάς να αγωνιστείτε για τα συμφέροντά τους. Που προδώσατε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων σας που εργάζονται πολύ σκληρά και τίμια».

Η κυρία Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει το 2023 νέα νομοθεσία που θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο τη δωροδοκία, αλλά και την αθέμιτη χρήση επιρροής, τον παράνομο πλουτισμό, την υπεξαίρεση και την κατάχρηση εξουσίας, με αυστηρές κυρώσεις.

«Η διαφθορά καταστρέφει θεσμούς»

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν το σοκ, τη θλίψη και την οργή τους για την «απληστία ορισμένων ατόμων», τα οποία ενήργησαν σαν να βρίσκονταν σε μια «κακή ταινία του Netflix», πλήττοντας την εικόνα του Κοινοβουλίου και «ρίχνοντας τη σκοτεινή σκιά τους πάνω σε όλους μας». Η διαφθορά καταστρέφει τους θεσμούς τόνισαν, καθιστώντας σαφές ότι θέλουν να παλέψουν για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η εγκληματική συμπεριφορά λίγων ατόμων δεν μπορεί να υπονομεύσει το έργο μιας τεράστιας πλειοψηφίας» ευρωβουλευτών που εργάζονται για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα, συνεργασία με τις βελγικές αρχές και πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Η βελτίωση των κανόνων για τη διαφάνεια, η εγγραφή τρίτων χωρών στο μητρώο ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, η αυστηρή εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας και η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, καθώς και χωριστής εξεταστικής επιτροπής, ήταν ορισμένες από τις προτάσεις που αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση.

Αρκετοί ευρωβουλευτές ήθελαν να διαλύσουν τις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες και να μεταφέρουν τους ρόλους τους σε μόνιμες επιτροπές. «Βλέπουμε ξεκάθαρα εδώ σήμερα, ότι δεν υπάρχει ανοχή στη διαφθορά», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι αναμένεται να εγκρίνουν το ψήφισμα την Πέμπτη.

Tο σκάνδαλο των Βρυξελλών «αποτελεί ζημιά για εμάς και τα ιδεώδη μας»

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, αναφέρθηκε σήμερα στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε από την βελγική δικαιοσύνη και στις ευρύτερες επιπτώσεις του.

Πιο αναλυτικά, ο Ενρίκο Λέτα δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και αξιόπιστη Ευρώπη, οι εξελίξεις των ερευνών που παρακολουθούμε, παρουσιάζουν κάτι το διαφορετικό, κάτι το σκανδαλώδες και απαράδεκτο. Αυτά τα γεγονότα ζημιώνουν σοβαρότατα την Ευρωπαϊκή Ένωση και την δημοκρατία. Αποτελούν ζημιά για εμάς και για τα ιδεώδη μας. Οι αρμόδιοι θεσμοί πρέπει να αντιδράσουν με την πρέπουσα αυστηρότητα, η δικαιοσύνη να κάνει το χρέος της. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μας, βρίσκεται σε μέγιστη απόσταση από τα ιδεώδη μας. Η Ευρώπη μας είναι εκείνη με αγνά ιδεώδη και το θάρρος του Νταβίντ Σασόλι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι η υπόθεση της Καϊλή χαρακτηρίζει το σύνολο του κόμματός της

Qatargate: 17.000 ευρώ κατασχέθηκαν από κατοικία του Αντόνιο Παντσέρι

Μπορέλ για Qatargate: «Πολύ ανησυχητική» η έρευνα για διαφθορά - Μπέρμποκ: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider