O Νουριέλ Ρουμπινί σχολίασε με ιδιαιτέρως αιχμηρό τρόπο το σκάνδαλο Qatargate ενώ από τα πυρά του δεν «γλύτωσε» η Εύα Καϊλή.
Ο διάσημος οικονομολόγος και καθηγητής στο NYU Stern, χαρακτήρισε την 44χρονη Ελληνίδα Ευρωβουλευτή ως «διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα» και «βασίλισσα των crypto».
«Η διεφθαρμένη αρχιμαζορέτα, ‘βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων’, λάμβανε τις δωροδοκίες της σε μετρητά -δολάρια και ευρώ- και όχι σε άχρηστα Shitcoins. Η απόλυτη υποκρισία!» ήταν το δηκτικό «τιτίβισμα» του Αμερικανού οικονομολόγου.
Δείτε το tweet του:
That corrupt cheerleader-in-chief “Queen of Crypto” was having her bribes paid in fiat cash - dollars and euros - rather than in crappy Shitcoins! Ultimate hypocrisy!
Pro-Crypto EU Lawmaker Eva Kaili Set to Lose Vice-Presidency Amid Corruption Probe https://t.co/FbPnwQrrPe
— Nouriel Roubini (@Nouriel) December 15, 2022
Εύα Καϊλή: Στη φυλακή τουλάχιστον μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου
Στη φυλακή τουλάχιστον μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα παραμένει η Εύα Καϊλή, που κατηγορείται για εμπλοκή στο σκάνδαλο QatarGate. Η ευρωβουλευτής, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν τσάντες με μετρητά, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή τη στιγμή που ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι τα πήρε όλα επάνω του και οδηγήθηκε στις φυλακές.
Η Εύα Καϊλή διώκεται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και διαφθορά. Κάθε μία από τις κατηγορίες επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη, με δικηγόρους να εκτιμούν πως αν συνεργαστεί με τις Αρχές ενδέχεται να της επιβληθεί συνολικά ποινή φυλάκισης 3 – 4 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα. Η εμπλοκή της κ. Καϊλή στο σκάνδαλο χρηματισμού άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου με αποτέλεσμα να μπουν στο μικροσκόπιο όλες οι συναλλαγές της αλλά και η εμπλοκή της στη ΜΚΟ της αδερφής της, Μανταλένας.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορός της εν Ελλάδι, διεμήνυσε πως η ευρωβουλευτής του μετέφερε ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».
«Δεν φέρεται να έχει κάποια εμπλοκή με τα χρήματα που βρέθηκαν, εκτός από το ότι η ίδια ήταν στο σπίτι στο οποίο βρέθηκαν χρήματα. Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται αν έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες» επανέλαβε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σχετικά με την μη εμφάνισή της την Τετάρτη στο δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών, υποστήριξε ότι είχε ειδοποιηθεί πως δεν μπορεί να γίνει η μεταγωγή της σε αυτό και τελευταία στιγμή της είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της.
Επανέλαβε ότι «τα χρήματα δεν είναι δικά της, ανήκουν σε πρόσωπο εκτός της οικογένειας της κ. Καϊλή και τα μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο για να τα παραλάβει ο πραγματικός κάτοχος τους. Τα χρήματα αυτά, τις 600.000 ευρώ, έπρεπε να τα παραδώσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή στον πραγματικό κάτοχο τους. Ο σύντροφός της ήταν αυτός που έφερε τα χρήματα στο σπίτι».
«Η Εύα Καϊλή όταν αντιλήφθηκε τα χρήματα ρώτησε τι είναι και δεν πήρε πειστική απάντηση και τότε ο πατέρας της τα πήρε για να τα πάει στον κάτοχο τους, τον πρόλαβε όμως η Αστυνομία. Αυτά είπε και ο πατέρας της στις Αρχές και τον άφησαν ελεύθερο», ισχυρίστηκε ο ποινικολόγος και εξήγησε πως «προηγήθηκε παρακολούθηση μηνών και δεν υπάρχει καταγραφή σε ηχητικό ντοκουμέντο ή σε κάμερα για την Εύα Καϊλή. Η βαλίτσα με τα χρήματα στο σπίτι της, δεν έχει καμία σχέση με τις δηλώσεις για το Κατάρ».
«Όλες οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της κ. Καϊλή ήταν με έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπήρχε προσωπική ατζέντα της κ. Καϊλή, όλα ήταν απόφαση πολιτική του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν και όχι μόνο της Ευρωβουλής και της κ. Μέτσολα», τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ αναφορικά με την διαγραφή της και την καθαίρεση της από την θέση της Αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, η 44χρονη, όπως μετέφερε ο δικηγόρος της, είπε ότι «αν ήμουν Πρόεδρος, και εγώ αυτό θα έκανα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση».