Την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε αγγελία του Reuters, που αναζητά εργαζόμενο για το γραφείο του στην Τουρκία.
Αναλυτικότερα, το Reuters αναζητά αναπληρωτή προϊστάμενο για το γραφείο του με έδρα την Κωνσταντινούπολη, όμως στην περιγραφή της αγγελίας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου.
Το Reuters αναφέρει πως επί προεδρίας Ερντογάν, η Άγκυρα έχει απομακρυνθεί από τις κοσμικές παραδόσεις, ενώ εμφανίστηκε σκωπτικό και για την πτωτική πορεία της οικονομίας της Τουρκίας.
«Ο Ερντογάν έχει μεταμορφώσει την Τουρκία στις δύο δεκαετίες στην εξουσία του, απομακρύνοντάς την από τις σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις και μετατρέποντάς τη σε μια ισχυρή διπλωματική και στρατιωτική παρουσία σε περιοχές που εκτείνονται από τον Νότιο Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική», αναφέρει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Στην αγγελία και ως προς τις δεξιότητες του μελλοντικού εργαζόμενου, το Reuters ζητά ένα άτομο με ισχυρά συγγραφικά χαρακτηριστικά και με βαθιές γνώσεις, που θα μπορεί να προσφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ από κοινού με την υποστήριξη της ομάδας του πρακτορείου, η οποία καλύπτει μία κρίσιμη συγκυρία της κυβέρνησης Ερντογάν, λόγω και του εκτροχιασμένου πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας, παραγόντες που ενδέχεται να απειλούν και την επανεκλογή του στις εκλογές του Ιουνίου του 2021.
«Η Τουρκία είναι μια σύνθετη και γρήγορα αναπτυσσόμενη ιστορία. Ο επιτυχημένος υποψήφιος θα είναι ένας ισχυρός ρεπόρτερ και συγγραφέας με μάτι για μια συναρπαστική αφήγηση και με την ικανότητα να διαχωρίζει μια συχνά συγκεχυμένη εικόνα για να πει μια καλά πλαισιωμένη και ισορροπημένη ιστορία, αποτυπώνοντας την πολιτική και οικονομική σημασία των γεγονότων και τις διεθνείς προεκτάσεις τους», καταλήγει στην αγγελία του το Reuters.
Απάντηση Άγκυρας
Την απάντηση από πλευράς περιβάλλοντος του Τούρκου προέδρου ανέλαβε ο διευθυντής επικοινωνίας του, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος εξαπέλυσε πυρά κατά του Reuters, λέγοντας πως αυτά που αναφερει η αγγελία θα μπορούσε κανείς να τα βρει σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο.
«Το Reuters φαίνεται να απομακρύνεται από τα γεγονότα και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί μια προκατειλημμένη προοπτική σχετικά με το τι συνέβη με τις ‘σύγχρονες κοσμικές παραδόσεις’ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ερντογάν. Αυτές οι δηλώσεις θα είχαν νόημα μόνο σε ένα προπαγανδιστικό φυλλάδιο. Πρέπει να ρωτήσει τους δημοσιογράφους επί τόπου για τα γεγονότα προτού αποφασίσει τι έχει συμβεί και το χρησιμοποιήσει ως κατευθυντήρια γραμμή για τις ειδήσεις».