Μελόνι: Μου αρέσει πολύ η ελληνική λέξη «φιλότιμο» - Έχουμε στενή σχέση με Μητσοτάκη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μελόνι: Μου αρέσει πολύ η ελληνική λέξη «φιλότιμο» - Έχουμε στενή σχέση με Μητσοτάκη
«Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαμε ιδιαίτερα εγκάρδια και μακρά συνάντηση. Μοιραζόμαστε την προσέγγιση σε πολλά θέματα, καθόμαστε δίπλα, στο ίδιο “θρανίο”, στις Συνόδους Κορυφής».

Στην Ελλάδα και στη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε σήμερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την διάρκεια της συνέντευξης απολογισμού της, για το τέλος της χρονιάς.

Στην ερώτηση για την πρόσφατη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συνεργασία της ελληνικής με την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και στην αναφορά της στη σημασία του ελληνικού «φιλότιμου», η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε:

«Θέλω να σας πω, πρώτα απ΄όλα, ότι ανακάλυψα την αναφορά στο “φιλότιμο”, διαβάζοντας. Μου άρεσε πολύ και είδα ότι η σημασία της λέξης αυτής άρεσε σε όλους, πολυάριθμες θετικές αντιδράσεις. Είναι σημαντικότατο το να κάνεις όλα όσα μπορείς, με όλη σου την δύναμη και προσπάθεια, η σημασία της λέξης “φιλότιμο” είναι εξαιρετική. Η σχέση μου με την Ελλάδα, αφορά, κυρίως, την ανάγνωση κλασσικών συγγραφέων. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαμε ιδιαίτερα εγκάρδια και μακρά συνάντηση. Μοιραζόμαστε την προσέγγιση σε πολλά θέματα, καθόμαστε δίπλα, στο ίδιο “θρανίο”, στις Συνόδους Κορυφής. Από την πρώτη Σύνοδο, κιόλας, αναπτύχθηκε μια στενή σχέση. Συντονισθήκαμε στο θέμα του πλαφόν της ενέργειας, της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας, αλλά και στην διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων και την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Με αναφορά στη συνεργασία, πάντα, των δυο χωρών, η Τζόρτζια Μελόνι πρόσθεσε:

«Θα θυμάστε ότι η Ελλάδα, με την Κύπρο και τη Μάλτα συνυπέγραψαν με την Ιταλία κείμενο για την υπόθεση του πλοίου Ocean Viking και υπογράμμισαν ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι πιο εκτεθειμένες στο όλο θέμα. Η δουλειά που κάναμε μαζί πρέπει να συνεχιστεί και οδήγησε στο χαρακτηριστεί, σε επίσημο κείμενο, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα έχει ως κύριο θέμα, το μεταναστευτικό και την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων. Η όλη αυτή συνεργασία μας ήταν ιδιαίτερα αποδοτική και εννοούμε να την συνεχίσουμε. Η Ιταλία επενδύει στην μεσογειακή διάσταση, και πιστεύω ότι μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο σε μια σειρά θεμάτων, όπως το ενεργειακό πεδίο. Η συμμαχία μας με τις μεσογειακές χώρες, ιδίως της Ευρώπης, είναι βασικής σημασίας, ενώ υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα και σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας. Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, την οποία και επιθυμούμε να συνεχίσουμε».

«Προτεραιότητά μας η μείωση των φόρων - Πετύχαμε όλους τους στόχους του εξαμήνου»

Στα κύρια σημεία της κυβερνητικής της δράσης αναφέρθηκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, με αντικείμενο τον πολιτικό απολογισμό της χρονιάς.

«Προτεραιότητά μας είναι η μείωση των φόρων, ιδίως για τους εργαζόμενους και με καθοριστικό στοιχείο τον αριθμό των παιδιών κάθε οικογένειας. Θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με την λογική “όσες περισσότερες προσλήψεις κάνεις, τόσο λιγότερους φόρους πληρώνεις”», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της «σεβάστηκε και πέτυχε τους 55 στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης, για το εξάμηνο που λήγει στο τέλος του χρόνου, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για την συγκεκριμένη περίοδο».

«Οι θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται με νομοθετικά διατάγματα, αλλά βοηθώντας τις επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. «Θέλουμε να πούμε στον κόσμο να καταβάλει προσπάθεια και να αξιοποιήσει τις ικανότητές του, όχι να θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελπίδα και να κάθεται στον καναπέ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον κορονοϊό και τις εξελίξεις στην Κίνα, η Μελόνι δήλωσε:

«Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που αφορά την Κίνα, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, στους επιβάτες που φθάνουν από το Πεκίνο και όλες τις άλλες κινεζικές πόλεις. Ζητάμε όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ισχύσει το μέτρο αυτό σε όλη την Ένωση. Πάντως τα πρώτα 15 τεστ που κάναμε μας δείχνουν ότι πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον. Θεωρώ πάντα κύριας σημασίας την χρήση της μάσκας και τα τεστ, όχι τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών».

Ερωτηθείσα για το αποκαλούμενο σκάνδαλο Qatargate, η Τζόρτζια Μελόνι απάντησε: «οι έρευνες πρέπει να πάνε σε βάθος. Κάποιοι θεσμοί δεν πρέπει να είναι ευάλωτοι και για τον λόγο αυτό είναι βασικής σημασίας η αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και του κάθε πολίτη, διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε εμπορικές συμφωνίες και στην άσκηση επιρροής». Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «δεν πρόκειται για σκάνδαλο που αφορά μόνον την Ιταλία». «Ίσως μόνον ένα κόμμα, αλλά όχι μόνον την Ιταλία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη επίσης στη θέση της Ιταλίας και στο αν θα επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όσο η ίδια βρίσκεται στην κυβέρνηση, δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ τον μηχανισμό αυτό» και ότι «πιστεύει ότι δεν θα το κάνουν ούτε άλλες χώρες, διότι οι όροι του είναι υπερβολικά πιεστικοί». Όσο για το Σύμφωνο Σταθερότητας και την διαδικασία μεταρρύθμισής του, η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας και πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας, υπογράμμισε: «όλοι συμφωνούμε στο ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους κανόνες του παρελθόντος, οι οποίοι προσωπικά δεν μου άρεσαν. Στο παρελθόν το Σύμφωνο αυτό επικεντρώθηκε πάρα πολύ στην σταθερότητα και πολύ λίγο στην ανάπτυξη. Τώρα, όμως, πρέπει να επικεντρωθούμε κυρίως στην ανάπτυξη. Για παράδειγμα πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να συνυπολογίζονται στην σχέση ελλείμματος- AΕΠ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έμφαση Μητσοτάκη στην αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας

Ανδρουλάκης για ακρίβεια: Ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει «λαϊκισμό» ό,τι τον συμφέρει

Γεωργιάδης για μείωση ΦΠΑ: Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ατυχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider