Τουρκία: «Υποστηρικτές τρομοκρατών» έκαψαν το Κοράνι στη Στοκχόλμη - Ζητά άμεσα μέτρα από τη Σουηδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: «Υποστηρικτές τρομοκρατών» έκαψαν το Κοράνι στη Στοκχόλμη - Ζητά άμεσα μέτρα από τη Σουηδία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει τη σουηδική κυβέρνηση «που επέτρεψε τη διαδήλωση υποστηρικτών του PKK στη Στοκχόλμη».

Σε υψηλούς τόνους έρχεται η απάντηση της Τουρκίας σε διαδήλωση ακροδεξιών που έγινε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας νωρίτερα το Σάββατο, κατά την οποία συμμετέχοντες έκαψαν το Κοράνι ως διαμαρτυρία.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει τη σουηδική κυβέρνηση «που επέτρεψε τη διαδήλωση υποστηρικτών του PKK στη Στοκχόλμη».

Παράλληλα, η Άγκυρα ζητά από τη σουηδική κυβέρνηση να λάβει σαφή μέτρα «κατά των τρομοκρατών».

O Ράσμους Παλουντάν, ο Σουηδοδανός εξτρεμιστής ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Stram Kurs (Hard Line), αντιισλαμιστής και πολέμιος της μετανάστευσης, όπως είχε ανακοινώσει, έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να υπάρχει εδώ ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να πάει να ζήσει αλλού», δήλωσε σε ομιλία του που διήρκησε σχεδόν μια ώρα ο Παλουντάν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν διαδηλώσεις όπου έχει κάψει αντίγραφο του Κορανίου.

Στην άδεια που έλαβε από την αστυνομία αναφέρεται ότι η διαμαρτυρία του οργανώθηκε κατά του Ισλάμ και αυτού που αποκάλεσε ως προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επηρεάσει την ελευθερία της έκφρασης στη Σουηδία.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, ανέφερε το Σάββατο πως οι ισλαμοφοβικές προβοκάτσιες είναι αποκρουστικές.

«Η Σουηδία έχει μια ευρεία ελευθερία της έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εγώ ή η σουηδική κυβέρνηση υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράζονται» έγραψε ο Μπίλστρομ σε ανάρτηση του στο Twitter.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως οι σουηδικές αρχές έδωσαν άδεια για την εκδήλωση στην οποία σχεδιάζεται δράση με το κάψιμο του Κορανίου, παρά «τις προειδοποιήσεις μας», όπως είπε ο Τσαβούσογλου. «Ελπίζω πως οι σουηδικές αρχές θα λάβουν μέτρα ώστε να μην αποτρέψουν κάτι τέτοιον» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου είπε πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ως μορφή έκφρασης της ελευθερίας.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ακύρωσε την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Τζόνσον, που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου.

Η επίσκεψη του Τζόνσον ήταν σχεδιασμένη ώστε να κάμψει τις αντιρρήσεις που έχει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider