Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Ασέν Μεντζιντίεφ δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε τη θέση ότι η Βουλγαρία θα ταχθεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες υπέρ της καταγγελίας της σύμβασης με την Pfizer-Biontech για την προμήθεια εμβολίων.
Η άλλη επιλογή είναι να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες των κρατών μελών ώστε οι απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων κατά του κορονοϊού να ζητούνται επακριβώς από την κάθε χώρα, δηλαδή η ποσότητα που χρειάζεται με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και η πληρωμή να γίνεται μετά την παράδοση, δηλαδή μετά την αίτηση, και όχι όπως γινόταν προηγουμένως, αναφέροντας πόσος είναι ο πληθυσμός της χώρας.
"Είμαστε ανυποχώρητοι από αυτή τη θέση", δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι αυτή υποστηρίχθηκε και από τον Πολωνό υπουργό Υγείας. Ο Μεντζιντίεφ πρόσθεσε ότι και άλλα κράτη μέλη, με βάση την αντίδραση της Βουλγαρίας, υποστήριξαν την πρόταση αυτή και έτσι περίπου έξι ή επτά χώρες θα έχουν την ίδια θέση στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει λάβει υποστήριξη από την Πολωνία, και τις επόμενες ημέρες ο υπουργός αναμένει μια τηλεδιάσκεψη με την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. Συνομιλίες είναι σε εξέλιξη με τη Σλοβενία και την Κροατία.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται περισσότερα εμβόλια. "Η γνώμη μας ήταν ότι η προμήθεια εμβολίων και ο εξαναγκασμός των χωρών να αγοράζουν τόσο μεγάλες ποσότητες, οι οποίες στη συνέχεια καταστρέφονται, είναι κάτι εξαιρετικά ανεύθυνο και δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα της Βουλγαρίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Ανέφερε ότι έως το 2022, η Βουλγαρία είχε καταστρέψει περισσότερες από δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων λόγω της απόφασης που λήφθηκε πριν από ενάμιση χρόνο η οποία καθορίζει τις ποσοστώσεις με βάση τον πληθυσμό, τονίζοντας ότι παραδόθηκαν μεγάλες ποσότητες ληγμένων εμβολίων. Μια πολύ μεγάλη ποσότητα εμβολίων πρόκειται επίσης να αποσυρθεί και να καταστραφεί φέτος. "Δεν θα επιτρέψουμε την παράδοση περισσότερων εμβολίων και την πληρωμή νέων δόσεων", δήλωσε ο Μεντζιντίεφ.
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι αυτή η σύμβαση λήφθηκε με απόφαση πέντε χωρών, στις οποίες δεν συμπεριλαμβανόταν η Βουλγαρία, αλλά η Σόφια έχει επιβεβαιώσει σταθερά ότι δεν συμφωνεί με την αρχή της αγοράς εμβολίων.
Όταν ρωτήθηκε για το ποσό που έχει χάσει η Βουλγαρία μετά την αγορά και την καταστροφή των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι "το ποσό είναι αρκετά μεγάλο, αλλά κάθε κράτος μέλος έχει κανόνες εμπιστευτικότητας και δεν έχω το δικαίωμα να κοινοποιήσω τιμές και ποσά ανά σύμβαση".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ