Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την ένταξη της χώρας στο NATO, υπερψηφίζοντας μια σειρά σχετικών τροπολογιών που θα επιτρέψουν την είσοδο της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία το ταχύτερο δυνατό.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η έγκριση του νομοσχεδίου έγινε με συντριπτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, 269 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 37 κατά και 43 απείχαν. Πρόκειται για το τελευταίο νομοθετικό μέτρο που έπρεπε να «περάσει» η Σουηδία για την ένταξη της στο NATO.
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της κατακόρυφης έντασης των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία λόγω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν αιτηθεί την ένταξη τους στο NATO.
Ωστόσο, η Ουγγαρία και -κυρίως- η Τουρκία έχουν θέσει εμπόδια στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, ζητώντας από τη Σουηδία και τη Φινλανδία μέτρα κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως χαρακτηρίζει η Άγκυρα τις φιλοκουρδικές ομάδες που βρίσκονται στις δύο χώρες.
«Το να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλεια της Σουηδίας και να συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπιάς Μπίλστρομ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.
Η έγκριση, που αναμενόταν λόγω της υποστήριξης των περισσότερων κομμάτων, παραμένει προς το παρόν χωρίς ισχύ για τη Σουηδία.
Η Ουγγαρία πρόκειται να επικυρώσει τη φινλανδική ένταξη τη Δευτέρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως της Άγκυρας στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα, με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την επικύρωση της φιλανδικής ένταξης να διεξάγεται πιθανώς πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Η Βουδαπέστη και ο Ούγγρος εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν έχουν καθορίσει αντίστοιχη ημερομηνία ψηφοφορίας για τη Σουηδία και ο Ερντογάν εμμένει στο βέτο του να γίνει η Στοκχόλμη το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα, μια διαδικασία όπου τον τελευταίο λόγο έχει η σουηδική δικαιοσύνη.
«Αν και ο νόμος λέει ότι "η προτεινόμενη τροπολογία τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία που προτείνει η κυβέρνηση", αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία ορίζεται από τον Ερντογάν και τον Όρμπαν», είπε ο Χάκαν Σβένελινγκ, βουλευτής του Αριστερού Κόμματος.
Μόνο το κόμμα του και οι περιβαλλοντολόγοι των Πρασίνων είναι αντίθετοι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ