Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ γνωστοποίησε στον Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιoνγκ Ουν την επιθυμία του να ανεβάσει τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες «στο ανώτερο στάδιο», αναφέρουν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγκγιάνγκ.
Αυτό το μήνυμα υποστήριξης έρχεται την ώρα που η Βόρεια Κορέα πολλαπλασιάζει τους τελευταίους μήνες τις δοκιμές όπλων, προκαλώντας τις επικρίσεις των ΗΠΑ καθώς και της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των Δυτικών.
«Η παραδοσιακή φιλία» ανάμεσα στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα «αντιστέκεται εδώ και καιρό στις δοκιμασίες των αλλαγών της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον Κιμ Γιόνγκ Ουν σε μήνυμά του το οποίο επικαλείται το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για να περάσει στο ανώτερο στάδιο η φιλία και η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μέρη», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος υπογραμμίζοντας πως οι διεθνείς σχέσεις στον κόσμο και την Ασία «αλλάζουν σοβαρά και με περίπλοκο τρόπο».
Το KCNA μετέδωσε αυτό το μήνυμα λίγο πριν από την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που καταδικάζει τις δοκιμές όπλων της Βόρειας Κορέας και απαιτεί από αυτή να απέχει από κάθε νέα πυρηνική δοκιμή ή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου επειδή διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μια «ταχεία, ενωμένη και σθεναρή διεθνή απάντηση».
Η Κίνα είναι ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής της. Η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-1953), όταν ο Μάο Τσετούνγκ είχε στείλει εκατομμύρια «εθελοντές» να πολεμήσουν τις υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.
Το 1961, το Πεκίνο και η Πιονγκγιάνγκ υπέγραψαν μια συνθήκη φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας αρωγής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης. Ο Μάο είχε τότε δηλώσει πως οι δύο σύμμαχοι είναι τόσο κοντά όσο «τα χείλια και τα δόντια».
Οι σχέσεις αυτές ψυχραίνονταν κατά διαστήματα εξαιτίας των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας, όμως η αυξανόμενη αντιπαλότητα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια συνέβαλε στην αναθέρμανσή τους.
Η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν έτσι βέτο τον Μάιο του 2022 σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία επιβάλλονταν νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για επαναλαμβανόμενες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ