Για επανάσταση στην Υγεία την επόμενη τετραετία και οικοδόμηση ενός νέου ΕΣΥ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Τρίτης, στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής εκδήλωσης με θέμα «Καλύτερη Δημόσια Υγεία για Όλους».
Την εκδήλωση άνοιξε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι να πούμε ποια είναι η κατάσταση της υγείας αυτό το διάστημα τι κάναμε αυτά τα 4 χρόνια και τι θέλουμε να επιτύχουμε», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Υγείας, εν μέσω πανδημίας αλλά και στους στόχους για το μέλλον.
«Η πανδημία κατέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες και μας καθοδήγησε στο πώς μπορούμε να παρέμβουμε για να τις διορθώσουμε. Και θέλω να ευχαριστήσω όσους κάθισαν αυτήν την περίοδο στις ηλεκτρικές καρέκλες του υπουργείου Υγείας», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ την τετραετία που μας πέρασε έριξε τα θεμέλια για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Θέλουμε την επόμενη τετραετία να κάνουμε πράξη το όραμά μας και να επιφέρουμε μία επανάσταση στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Αναφερόμενος στο έργο της Κυβέρνησης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την αύξηση των δαπανών για την υγεία, τονίζοντας ότι ενώ το 2019 ήταν 3,8 δισ. ευρώ, φέτος θα είναι 5,2 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 37%.
Αναφορικά με τους εργαζομένους στο ΕΣΥ, υπογράμμισε ότι το 2019 ήταν 100.000, ενώ σήμερα 107.000. Παράλληλα, τόνισε την αύξηση 10% που δόθηκε στους μισθούς των γιατρών και τα ειδικά επιδόματα για εργαζομένους στις ΜΕΘ, σε όσους μετακινούνται στα νησιά κ.λπ.
Μιλώντας για τις ΜΕΘ, είπε ότι το 2019 ήταν κάτω από 600 και σήμερα έχουμε περίπου 1.300, μία από τις σημαντικές παρακαταθήκες που άφησε η πανδημία.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το πρόβλημα με τους γιατρούς στα νησιά δεν κατέστη δυνατό να επιλυθεί, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα κίνητρα.
Αναφέρθηκε και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι 5 εκατομμύρια πολίτες και έχουν γίνει πάνω από 8,5 εκατομμύρια επισκέψεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα για την προσέλκυση γιατρών, ειδικά στην Αττική.
Αναφέρθηκε, επίσης, στις προμήθειες φαρμάκων, τονίζοντας πως έχουν εξοικονομηθεί σημαντικές δαπάνες σε σχέση με το παρελθόν, με διαγωνισμούς, με κλειστούς προϋπολογισμούς, με διαπραγματεύσεις και έμφαση στα γενόσημα.
« Αποτελεί δέσμευσή μου, ό,τι μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε από τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας του συστήματος, αυτό να επανεπενδύεται συνολικά στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η μεγαλύτερη τομή τα προγράμματα πρόληψης
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα προγράμματα πρόληψης, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τομή στη δημόσια υγεία.
«Το 2019 δεν είχαμε κανένα πρόγραμμα πρόληψης και είναι η μεγαλύτερη τομή που έχουμε κάνει για τη δημόσια υγεία με το πιο εμβληματικό πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά“ για τον καρκίνο του μαστού», τόνισε σημειώνοντας ότι, μέσω του προγράμματος, έχουν ήδη εντοπιστεί 7.000 καρκίνοι σε πρώιμο στάδιο.
O πρωθυπουργός σημείωσε πως ο συγκεκριμένος τομές αποτελεί και προσωπική πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα.
«Είναι πάντα φθηνότερο το να προλαμβάνεις, από το να θεραπεύεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στον προσυμπτωματικό έλεγχο τα αποτελέσματα είναι ορατά. «Για μένα προσωπικά η δημόσια υγεία αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της επόμενης ημέρας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημαντικά βήματα, πρόσθεσε, έχουν γίνει και προς τον τομέα της ψηφιακής υγείας. Όπως ανέφερε, πάνω από 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης, ενώ έχουν εκδοθεί 90 εκατομμύρια άυλες συνταγές και περισσότερα από 40 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις. «Σήμερα, ενεργοποιούμε το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, το εθνικό μητρώο εμβολιασμών, και έχουμε στήσει τα θεμέλια για τον ψηφιακό φάκελο του ασθενή, που πρέπει να υλοποιηθεί την επόμενη τετραετία».
Τέλος, κατά την αρχική τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως διαπεραιώθηκαν πάνω από 22 εκατομμύρια εμβολιασμοί για την λοίμωξη Covid και τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, η οποία έχει λάβει πάνω από 600.000 κλήσεις.